Einde van een tijdperk: De Dijk stopt na 41 jaar

de dijk

Zanger Huub van der Lubbe heeft het afscheid van de band aangekondigd

De Amsterdamse band De Dijk stopt ermee na 41 jaar. Zanger Huub van der Lubbe vertelt in De Volkskrant dat hij ermee stopt na de laatste tournee. Dat betekent dat de band nog tot het einde van dit jaar te zien is. 

Eigen beslissing

De zanger laat aan de krant weten dat de beslissing intern al een tijdje geleden is genomen. “Dat het in de krant komt, is het laatste zetje. Dan is het echt zo”, aldus Huub. “We hadden aan het eind van het jaar met stille trom kunnen vertrekken, maar we hebben hiervoor gekozen: transparant zijn. Duidelijk zeggen ook dat het puur mijn beslissing is.” De rest van de band vindt het jammer en hadden graag doorgespeeld. “De jongens vinden het helemaal niks, die waren liever nog jaren doorgegaan.” Desondanks respecteren ze zijn beslissing.

Niet in herhaling vallen

Hoewel de band graag verder wil, is voor Van der Lubbe de uitdaging eraf. “Het leven met De Dijk, hoe prachtig ook: ik ken het”, legt de zanger uit in het interview. “Het biedt niet meer de verrassing waarvoor ik ooit in de muziek ging. En ik voel er niet zoveel voor om in herhaling te vallen.” De keuze om te stoppen met de band was daarom duidelijk voor Huub. Hij wil ‘andere dingen gaan doen’, zo valt te lezen op hun eigen website.

Laatste shows

De Dijk, vernoemd naar de Amsterdamse Zeedijk, bestaat sinds 1981. De band scoorde hits met nummers als Bloedend Hart, Mag het licht uit en Als ze er niet is en won daarmee talloze prijzen. Fans van De Dijk hebben gelukkig nog genoeg mogelijkheden om de band te zien. Zo staat er een uitgebreide tour langs openluchttheaters, festivals en popzalen op de agenda. Ook is er op zaterdag 1 oktober een speciale show in de Ziggo Dome aangekondigd (kaartverkoop start vrijdag 3 juni om 10.00 uur). Na drie traditionele optredens in Paradiso, en in totaal meer dan 3.000 optredens, zal er eind december definitief een punt achter het tijdperk De Dijk worden gezet. “We gaan er een mooi laatste jaar van maken”, aldus de band.

Lees ook: Lekker bubbelen: om deze 6 redenen is een bad goed voor je gezondheid

Bron: De Dijk, RTL Boulevard | Beeld: BrunoPress