Een elektrische fiets iets voor jou? Dit zijn de voor- en nadelen

elektrische fiets

De voor- en nadelen van een elektrische fiets

We kunnen er in het huidige straatbeeld niet meer omheen: de elektrische fiets. Regelmatig zien we mensen al rustig trappende voorbij zoeven, terwijl wij buiten adem die helling trotseren. Overweeg jij om een elektrische fiets aan te schaffen? Dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. We zetten de voordelen en nadelen van de elektrische fiets op een rijtje, zodat jij de afweging kunt maken of elektrisch fietsen iets voor jou is.

De volgende afwegingen moet je maken bij het aanschaffen van een e-bike.

Elektrische fiets

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een fiets die door middel van een accu ondersteuning biedt bij het trappen. Zo kom je een stuk gemakkelijker een helling op en wind is ook niet langer een probleem. Elektrische fietsen behalen een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en zijn ideaal voor mensen die ver moeten fietsen naar hun werk of slecht ter been zijn. Omdat de fietsen niet harder gaan dan 25 kilometer per uur, hoef je geen helm te dragen of een rijbewijs te hebben.

Voordelen

Elektrische fietsen zijn razend populair, want er zitten veel voordelen aan elektrisch fietsen. We hebben een paar voordelen op een rijtje gezet:

  • Lange afstanden: Met een e-bike kost het je minder moeite om langere afstanden af te leggen. Ook ervaar je minder weerstand bij hellingen en tegenwind. Ideaal dus als je op je fiets naar je werk of school gaat en een langere afstand af moet leggen.
  • Gemakkelijk: Als je slecht ter been bent of last hebt van je knieën, is een elektrische fiets de ideale manier om toch een ommetje te kunnen maken.
  • Moeite: Omdat het trappen op een elektrische fiets veel minder moeite kost, kom je minder bezweet en vermoeid aan op je bestemming. Ideaal als je naar werk fietst, dus.
  • Milieuvriendelijk: Vergeleken met een auto, brommer of scooter is een e-bike veel milieuvriendelijker.
  • Snel: Met een elektrische fiets kun je gedurende een lange tijd snel fietsen, namelijk 25 kilometer per uur. Zo ben je sneller op de plaats van bestemming dan met een normale fiets.
  • Voor iedereen: Je hoeft geen rijbewijs te hebben voor een e-bike

Nadelen

Natuurlijk heeft ieder voordeel ook zijn nadeel. De volgende nadelen moet je in overweging nemen bij het aanschaffen van een e-bike:

  • Zwaar: Elektrische fietsen zijn vrij zwaar. Dit is onhandig als je de fiets mee wilt nemen op een fietsdrager. Ook kan het vervelend zijn als je de fiets in een kelder moet stallen, want goedkopere modellen assisteren je niet bij het lopen. Het kan dus moeite kosten om de fiets omhoog te duwen.
  • Duur: Een elektrische fiets is vergeleken met een gewone nieuwe fiets een stuk duurder. Ook zijn de reparaties relatief duur. Maar daar staat tegenover dat een scooter of auto nóg duurder is. Als je de auto inruilt voor een elektrische fiets, scheelt het je wel in de kosten (denk aan: onderhoud, brandstof, parkeren…). Ook is de e-bike op lange termijn goedkoper dan het openbaar vervoer.
  • Beperkte accu: Accu’s gaan natuurlijk niet eeuwig mee en de fietsen kunnen maar een beperkt aantal kilometers afleggen voordat je de accu moet opladen. Dit is iets om in overweging te nemen. Bedenk goed wat je met de fiets wilt doen en waar je de fiets kunt opladen.

E-bike

Of een elektrische fiets bij je past, hangt volledig af van je levensstijl. Waarvoor wil je de fiets gebruiken? Is dat het geld waard of kun je er juist geld mee besparen? Het zijn allemaal afwegingen die je moet maken bij het aanschaffen van een elektrische fiets.

Lees ook: Zo voorkom je dat je fiets gestolen wordt in de stad

Bron: Consumentenbond | Beeld: Pxhere