Elektronische halsband voor honden vanaf 1 juli 2020 verboden

Er komt een totaalverbod op elektronische halsbanden voor honden

Vanaf 1 juli 2020 is het verboden om een elektronische halsband voor honden te gebruiken. Ook gekwalificeerde trainers mogen deze halsbanden, waarmee stroomstootjes kunnen worden toegediend, volgend jaar niet meer gebruiken. Wie de elektronische halsbanden toch blijft gebruiken, riskeert een hoge boete wegens dierenmishandeling. Het bedrag voor deze boete is niet niks, want dit kan al gauw oplopen tot ruim 20.000 euro. De rechter kan daarnaast ook een celstraf van maximaal drie jaar opleggen.

Wat vind jij van het totaalverbod?

Huidige wetenschappelijke inzichten

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat volgens de huidige wetenschappelijke inzichten het gebruik van de stroomband ‘een ernstige, onontkoombare inbreuk op het welzijn van de hond is.’ In haar brief zegt Schouten: “Je kunt je wel voorstellen dat het niet fijn is als je stroom gebruikt om ze bepaalde verrichtingen te laten doen. En dat is ook de bedoeling, want ze willen bepaald gedrag aan- of afleren. Dat kun je ook op andere, diervriendelijke manieren doen.”

Verbod elektronische halsband

De elektronische halsbanden worden onder andere gebruikt om te voorkomen dat honden te ver weg lopen als ze niet aangelijnd zijn. De eigenaar kan dan op de knop drukken en een stroomstootje of trilling door de halsband laten gaan zodat de hond terugkeert. Ook wordt de halsband gebruikt als een middel om honden het vele blaffen af te leren. De minister wilde initieel de stroomband alleen verbieden voor de gewone hondenbezitter. Gekwalificeerde hondentrainers zouden de stroomband aanvankelijk mogen gebruiken om bijvoorbeeld honden te trainen die een gevaar zijn voor mensen of dieren. Dit voorstel is bijgesteld naar een totaalverbod van de stroomband voor honden, dus ook voor de gekwalificeerde trainers.

Eerste voorstel

Het eerste voorstel om de stroomband voor gewone hondeneigenaren had op 1 januari dit jaar al in moeten gaan. Dit is niet gebeurd, omdat het ministerie tot de conclusie was gekomen dat er een totaalverbod moest gaan komen. Het idee was eerst dat honden er vooral last van zouden hebben bij ondeskundig gebruik van de halsband, en niet als een ervaren trainer de band zou gebruiken. Deskundigen zeggen dat dit niet klopt. “De band leidt, linksom of rechtsom, tot minder dierenwelzijn. Het dier heeft er last van, het doet pijn en als dat niet nodig is, moeten we dat niet doen”, zo stelt minister Schouten.

Totaalverbod Europese landen

Er is volgens Schouten geen bewijs dat het gebruik van de elektronische halsband leidt tot betere resultaten bij gedragstrainingen, in vergelijking tot andere methoden zonder stroomstoten. Minister Schouten volgt met het totaalverbod een aantal andere Europese landen, waaronder Duitsland, Denemarken, Groot-Brittanië en Oostenrijk. Het verbod moet gehandhaafd worden door de politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

Lees ook: Johan Derksen in het ziekenhuis na val van trap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere