Emotionele Miljuschka vertelt over band met moeder Astrid Holleeder

‘Ik heb veel aan haar wijsheid en aan haar steun’

Het is een tijd geleden dat we Astrid Holleeder voor het laatst hebben gehoord, al horen en lezen we haar verhaal luid en duidelijk in haar boeken. Ter ere van haar derde NS Publieksprijs-nominatie voor haar boek Familiegeheimen nam dochter Miljuschka Witzenhausen een podcast met haar op. In RTL Boulevard vertelt ze geëmotioneerd over de bijzondere band met haar moeder.

Goede gesprekken

“Ik spreek mijn moeder natuurlijk iedere dag”, vertelt Miljuschka. “Lang leve de telefoon en videobellen. Wij hebben ontzettend veel goede gesprekken. Ik heb veel aan haar wijsheid en aan haar steun. Nu kunnen jullie daar een keer getuige van zijn”, doelt ze op de podcast.

Geen normaal leven

Hoewel ze bij RTL Boulevard aanschoof om te vertellen over de podcast, ging het gesprek natuurlijk ook over haar beruchte oom Willem Holleeder. Al op jonge leeftijd merkte ze dat ze door hem geen normaal leven kon leiden. Toen ze achttien jaar was, mocht ze auditie doen bij TMF. “Daar kwam ik doorheen maar het was meteen in onze familie: niet over praten, met niemand niet. Als hij het krijgt te horen dan gaat hij ervoor liggen. Dus moest ik zo snel mogelijk het huis uit. Zodat er zo min mogelijk kans was dat ik met hem te zien was.” Dat was voor Miljuschka heel erg moeilijk, vertelt ze. “Ik ben echt altijd met mijn moeder als vier handen op één buik opgegroeid. En dan moet je opeens op jezelf gaan wonen.”

Ouderlijk huis

Het leven van Miljuschka veranderde volledig toen haar moeder besloot te getuigen tegen Willem Holleeder. “Als je een beslissing neemt om te gaan getuigen, ga je een grens over waardoor je nooit meer terug kan gaan. Met deze beslissing hebben wij als familie eigenlijk ook een keuze gemaakt voor de eindigheid van iets”, vertelt Miljuschka. Toch heeft deze getuigenis zware gevolgen voor de familie. Emotioneel vertelt de presentatrice: “Wat ik nog ontzettend mis, iedere dag, is een ouderlijk huis waar ik naartoe kan. Even lekker bij mijn moeder op de bank liggen.”

Achter een muur

Ook vindt ze het zwaar om haar moeder zo afgezonderd te zien. “Ikzelf als dochter vind het heel moeilijk om te zien dat je zo’n superintelligente en meevoelende moeder hebt – die al het succes van de wereld zou moeten proeven – maar die nu altijd achter een muur zit en dat niet kan ervaren.” Met de podcast hoopt Miljuschka dan ook dat Astrid op deze manier wat meer van zichzelf kan laten zien. Haar moeder heeft dit niet helemaal zo ervaren. “Ze vond het bloedspannend”, vertelt de brunette. “Maar hoe fijn zou het zijn om dit voor haar een nieuwe manier te laten zijn om weer contact te hebben met anderen?” 

Weer aan het werk

Wat Astrid zou doen als ze op een dag haar volledige vrijheid weer terugkrijgt? Dan gaat ze gewoon weer aan het werk als advocate, vertelt ze. “Dan ga ik terug naar mijn oude collega en dan zeg ik: ‘Daar ben ik weer!'” Of die dag ooit zal komen, weet Miljuschka niet, zo vertelt ze in RTL Boulevard. Peter R. de Vries, die nauwe banden heeft met Miljuschka en haar familie, denkt niet dat die volledige vrijheid er ooit zal komen. Maar, zo zegt hij, het is aan Astrid zelf of ze wil werken. “Je moet misschien zelf op een dag die stap gewoon weer zetten. Er is niemand die met een witte vlag zwaait en zegt: ‘Nu is het genoeg geweest, we stoppen ermee.'”

Familiedrama

Presentator Eddy Zoey legt Miljuschka tot slot nog de vraag voor: “Denk je dat Willem Holleeder dit gaat luisteren?” Waarop zij antwoordt: “Grappig dat je hem zo noemt. Voor mij is het gewoon Willem natuurlijk.” Met gebroken stem vervolgt ze: “Het is een gigantisch familiedrama. Wat er ook gebeurt, als familie zijnde hou je altijd van elkaar. Hij is de zoon van mijn oma, de broer van mijn moeder. Ik hoop gewoon voor hem dat hij berusting vindt.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka)

Lees ook: Grote paniek bij Miljuschka Witzenhausen op dag van Televizier-Ring Gala

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill RTL Boulevard