Volgens experts moet je een wasmachine op deze manier schoonmaken

Wasmachine schoonmaken

Maak jij je wasmachine regelmatig schoon?

Een wasmachine kan een broedplaats worden van bacteriën wanneer je hem niet tussendoor grondig schoonmaakt. Gelukkig zijn er een paar handige methodes waarmee je dit vervelende klusje aanpakt. Dus, handen uit de mouwen en aan de slag! 

Regelmatig schoonmaken

Volgens Patric Richardson, oprichter van The Laundry Evangelist en presentator van de serie The Laundry Guy, is het belangrijk om regelmatig je wasmachine schoon te maken. “Wanneer je een wasmachine nooit schoonmaakt, is hij minder efficiënt. Ook kunnen de resten wasmiddel en olie in de wasmachine afgeven op je kleding, waardoor een nare geur of vlek achterblijft”, legt Richardson uit aan Reader’s Digest. Volgens hem doe je er goed aan om het schoonmaken van de machine af te stemmen op de producten die je gebruikt: “Gebruik je plantaardige producten, dan blijven er veel minder resten achter. Een keer per jaar is dan voldoende. Wanneer je wasmiddel of wasverzachter gebruikt op basis van petroleum dan moet je je machine vaker schoonmaken. Probeer dit om de drie tot zes maanden te doen.”

De binnenkant van de wasmachine

Het schoonmaken van je wasmachine vergt wat geduld en de nodige spullen. Toch is Richardson ook duidelijk welk product je absoluut niet moet gebruiken: bleek. Volgens hem hoort chloorbleekmiddel niet thuis in de wasruimte. Daarom kiest hij liever voor een product dat een stuk vriendelijker is voor het milieu, zoals azijn en borax (natriumtetraboraat). Hoe hij te werk gaat:

  1. Doe 450 gram borax en een liter azijn in de wasmachine.
  2. Zet de wasmachine aan en zet hem op het langste en heetste draaiprogramma.
  3. Veeg daarna de binnenkant van de wasmachine schoon met een katoenen doek.
  4. Laat het deurtje van de wasmachine open zodat de binnenkant aan de lucht kan drogen.

Vergeten onderdelen

Tijdens het schoonmaken van de wasmachine zijn er altijd onderdelen die we vergeten. Zoals het filter, de voorlader en de voegen tussen het mandje. Maak deze onderdelen daarom ook grondig schoon met azijn en zorg ervoor dat je alle schimmels en vuil wegveegt. Vaak kun je deze onderdelen er makkelijk uit halen. Raadpleeg hiervoor altijd de handleiding van je wasmachine.

De buitenkant van de wasmachine

Net als de binnenkant, heeft de buitenkant ook vaak vuil en watervlekken. Dit kun je het beste schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek. Hierdoor beschadig je de buitenkant namelijk niet. Lukt het je niet om de vlekken te verwijderen, probeer dan onderstaande truc:

  1. Breng een klein beetje wasmiddel aan op een schone, vochtige microvezeldoek.
  2. Reinig de buitenkant door voorzichtig te schrobben in een herhalende cirkelvormige beweging.
  3. Gebruik daarna een schone, vochtige microvezeldoek om het gebied schoon te maken.
  4. Maak de buitenkant schoon met een schone, droge microvezeldoek.

Lees ook: In 4 eenvoudige stappen reinig je je vaatwasmachine

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash, Annie Spratt