Beau Ter Ham of Ferry Kuhlman? Dit is de faamnaam van 2019

En dit zijn de rest van de genomineerden

Wie heeft de leukste, grappigste of meest originele naam van Nederland? Daar draait het om in de ‘faamnaam van het jaar’-verkiezing van Radio 538. Na een wekenlange zoektocht naar de meest bizarre combinatie van voor- en achternaam, mochten dj’s Coen en Sander gisteren de winnaar bekendmaken. Hij of zij wordt de opvolger van Kenny Boeijen (2016), Chris Mus (2017) en Jack Pot (2018).

538-dj’s Coen en Sander gaan ieder jaar op zoek naar de grappigste of meest originele naam van Nederland.

Faamnaam 2019

Dj’s Coen en Sander gingen de afgelopen weken op zoek naar de faamnaam van 2019. Het was aan de luisteraars om te stemmen op hun favoriet. Gistermiddag maakten de heren tijdens hun show de winnaar bekend. En dat is – tromgeroffel – Mat Ras!  Andere genomineerden waren onder andere Kenneth Wilhelmus, Elke Kant en Wil de Peuter.

Mat Ras

“Hartstikke leuk”, reageert Mat Ras nadat hij de prijs heeft gewonnen. “Ik had het niet verwacht, maar ik ben ook trots. Ook op mijn ouders, dat die de naam hebben gekozen.” Hij vertelt daarnaast hartstikke blij te zijn met zijn naam, omdat iedereen hem onthoudt. “Ik krijg er eigenlijk weinig commentaar op. Als je het langzaam uitspreekt, valt het wel mee. Maar als mensen het snel achter elkaar zeggen, beginnen ze toch wel te glimlachen.”

Twaalf jaar

De verkiezing van meest bizarre combinatie van voor- en achternaam bestaat inmiddels alweer twaalf jaar. Coen Swijnenberg vertelt: “Wij zijn er ooit mee begonnen omdat we dachten: er zijn zoveel gekke namen in Nederland, laten we daar iets mee doen op de radio.” Toch had de dj nooit verwacht dat het zo’n groot succes zou worden. “We dachten dat de gekke namen na een tijdje wel op zouden zijn, maar na 12 jaar worden we nog steeds verrast.”

Van schaam naar faam

De verkiezing werd eerder de ‘schaamnaam-verkiezing’ genoemd, maar de dj’s besloten daar een paar jaar geleden verandering in te brengen. “Het is een naam waar je trots op mag zijn. En alle genomineerden zeggen altijd dat ze er heel blij mee zijn. Omdat je met een faamnaam vaak wel opvalt, bij sollicitaties bijvoorbeeld. Mensen onthouden je.”

Top 10 van 2019

  1. Mat Ras
  2. Adriaan Bassie
  3. Wil Naaijen
  4. Kenneth Wilhelmus
  5. Nicky Maus
  6. Harry Potter
  7. Elke Kant
  8. Ben Vierkant
  9. Anne Bol
  10. Eddy Schekman

Lees ook: Meer files en ongelukken: ANWB waarschuwt voor horrormaand op de weg

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Videostill