Fabeltjeskrant bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd in Rotterdam

Een exclusieve expositie ter ere van de Fabeltjeskrant

Zaterdag is het precies 50 jaar geleden dat de, misschien wel meest iconische kinderserie, Fabeltjeskrant voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien was. Ter ere van het 50-jarige bestaan van de serie opent burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vanmiddag een exclusieve expositie over een halve eeuw Fabeltjeskrant in zijn stad. 

De expositie op de Wilhelminapier in Rotterdam brengt een eerbetoon aan het best bekeken Nederlandse kinderprogramma uit de geschiedenis.

De Fabeltjeskrant

De Fabeltjeskrant kent haar oorsprong in Rotterdam. De schrijver van de serie, Leen Valkenier groeide op in tuindorp Vreewijk en baseerde de karakters uit de serie op verschillende vrienden en buurtgenoten. Met name de bekende Mijnheer de Uil, Juffrouw Ooievaar, Truus de Mier en de gebroeders Bever waren echte ras-Rotterdammers. In de expositie worden hun levensverhalen verteld. De mensen waar Juffrouw Ooievaar en Mijnheer de Uil op zijn gebaseerd zijn nog in leven. Ook zijn de echte poppen en reallife-decors uit de serie te bewonderen tijdens de expositie.

De serie

Vanaf het moment dat de serie werd uitgezonden op de Nederlandse televisie in 1968 zaten er één tot twee miljoen kinderen aan de buis gekluisterd. In totaal zijn er uiteindelijke 1640 afleveringen op televisie verschenen en de Fabeltjeskrant was hierna ongeveer in veertig verschillende landen te zien. De poppen in de serie waren gemaakt van vilt. Later dit jaar zal er een nieuwe reeks op de televisie worden uitgezonden, maar deze keer zonder de viltenpoppen. Het wordt een animatieserie.

Expositie

Ook aan de kinderen is tijdens de expositie gedacht, want er is ook een interactief gedeelte. De kinderen kunnen zelf een korte stop-motion scène van de Fabeltjeskrant maken. Tenslotte kun je de dag afsluiten met een mooie wandeling door het Dierenbos. Een mooiere dagbesteding kun je dit weekend niet bedenken!

Lees ook: Wensbron in Efteling levert ruim 200.000 euro op in de afgelopen jaren

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Wikipedia, VARA