Raar maar waar: deze bijzondere feiten wist je nog niet over noppenfolie

Het is niet alleen de perfecte anti-stressbal

Noppenfolie, ook wel bij de meesten bekend als bubbeltjesplastic is geweldig. Het is een fantastisch verpakkingsmateriaal om allerlei spullen schadevrij te vervoeren. Daarnaast vonden we het allemaal als kind natuurlijk fantastisch om al die kleine luchtbolletjes kapot te knijpen. Of misschien vind je het -nu je volwassen bent- stiekem nu nog steeds leuk?

Maar wedden dat je deze bijzondere feiten nog niet wist over noppenfolie?

Behang

Om te beginnen, wist je dat noppenfolie oorspronkelijk helemaal niet als verpakkingsmateriaal werd gebruikt? Het is ontworpen als een nieuw soort behang voor op de muur! Alan Fielding en Marc Chavannes bedachten in 1957 dat het wel leuk zou zijn om een behang met textuur te ontwerpen. Voor hun ontwerp plakten ze twee douchegordijn zeer stevig op elkaar zodat er luchtbellen in de gordijnen ontstonden. Het begin was er, maar het idee sloeg helaas niet aan.

Verpakkingsmateriaal

Toch gaf het bestaan van dit bijzondere stuk folie niet op. Verschillende mensen kwamen erachter dat noppenfolie perfect werkt als isolatie voor bijvoorbeeld kassen. Niet lang hierna in 1959 ontdekte computerbedrijf IBM dat dit folie uitermate geschikt was als verpakkingsmateriaal. Voorheen gebruikte het bedrijf nog kranten, zaagsel en zelfs paardenhaar om hun producten in te vervoeren. Al snel volgende de rest van de wereld en sindsdien is noppenfolie simpelweg niet meer uit onze samenleving weg te denken.

Nieuwe ideëen

De uitvinders van het plastic waren zo overtuigd van ontwerp dat de trademark ‘Bubble Wrap’ al snel werd ingediend. Geen enkel ander bedrijf mag hierdoor deze naam gebruiken voor dit product. Een wedstrijd in 2007 werd georganiseerd om jonge uitvinders een nieuwe toepassing te laten bedenken voor noppenfolie. Hier kwamen onder andere ideeën uit als behang voor autistische kinderen, materiaal in de bouw om schokken mee te absorberen en zachte ondergrond voor mensen met RSI klachten.

Boek

Geloof het of niet, maar er is een heel boek geschreven over dit bijzonder stuk plastic. Het boek genaamd ‘The Bubble Wrap Book’ bestaat uit allerlei alternatieven voor het gebruik van het plastic. Wat dacht je van een matje van noppenfolie zodat je de inbrekers kan horen binnenkomen? Of het opvullen van je portemonnee zodat mensen denken dat je veel geld hebt? Het staat allemaal in het boek!

Lees ook: Dit Amsterdamse droomappartement is een ware hit op Funda en wij snappen wel waarom!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: EnToen.tv | Beeld: Pexels