Fernando Ricksen (43) overleden na slopende spierziekte ALS

Fernando Ricksen

De oud-voetballer Fernando Ricksen heeft de strijd tegen ALS verloren

Verdrietig nieuws vanuit de voetbalwereld. De 43-jarige Fernando Ricksen is op 43-jarige leeftijd overleden. Hij leed sinds 2013 aan de spierziekte ALS. De oud-voetballer kwam door zijn ziekte de laatste tijd regelmatig in de media, maar heeft helaas de strijd tegen de verschrikkelijke ziekte verloren.

De Rangers Football Club maakte het nieuws zojuist bekend op Twitter.

Strijd verloren

Op Twitter schrijft de Rangers Football Club: “Met pijn in ons hart willen we laten weten dat onze voormalige speler Fernando Ricksen vanmorgen is overleden aan de gevolgen van zijn strijd tegen ALS.”

Voetbalcarrière

De oud-voetballer maakte in 1993 zijn debuut in het eerste elftal van Fortuna Sittard. Al snel kreeg hij als rechtsback een vaste plaats in het elftal. Ricksen debuteerde in 2000 in het Nederlands elftal. Ook heeft de rechtsback een internationale voetbalcarrière op zijn naam staan. Zo speelde hij voor onder andere Glasgow Rangers en voor FC Zenit Sint-Petersburg.

Bekendmaking ALS

In 2013 maakte Ricksen bij De Wereld Draait Door bekend dat hij lijdt aan de spierziekte ALS. Zijn bekendmaking sloeg wereldwijd in als een bom en de voetballer werd overladen met steunbetuigingen van fans. Ricksen is zelf altijd positief gebleven en schreef destijds op zijn website: “Ooit zal er iemand de eerste zijn die deze verschrikkelijke ziekte verslaat én overleeft. Laat ik die persoon dan maar zijn. Ik blijf de fighter die ik altijd ben geweest.” De biografie ‘Vechtlust’ zou worden gepubliceerd over Fernando Ricksen.

Eerbetoon

In januari 2018 werd een standbeeld van de oud-voetballer onthult, ter eerbetoon aan zijn prestaties in de voetbalwereld. Het standbeeld staat voor het stadion van Fortuna Sittard. Vanaf het begin dit jaar verbleef Ricksen in een hospice in Airdrie. Hij laat met zijn overlijden zijn vrouw en dochter achter. In 2014 trouwde Ricksen met de Russische Veronika. Samen met haar heeft hij een zevenjarig dochtertje.

Bron: RTL Nieuws, Twitter Rangers Football Club  | Beeld: Hollandse Hoogte, PA Photos Ltd, Lynne Cameron