Floortje Dessing bezoekt klein bewoond eiland midden in de Stille Oceaan

Floortje Dessing

Ze reist af naar het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld

Floortje Dessing reist met haar programma Floortje naar het einde van de wereld naar de meest afgelegen en indrukwekkende plekken op de wereld, om de mooiste verhalen en mensen te vinden. In de meest recente aflevering bezoekt ze weer na dertien jaar Pitcairn, het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld.

Pitcairn

Floortje Dessing geeft met haar programma Floortje naar het einde van de wereld een indrukwekkend én prachtig kijkje in het leven van mensen die ver van het drukke bestaan leven. Dit keer reist Floortje af naar Pitcairn, een klein bewoond eiland gelegen in het midden van de Stille Oceaan, tussen Paaseiland en Nieuw-Zeeland. Het eiland heeft een grootte van vijf vierkante kilometer en telt slechts 49 inwoners. De bewoners van Pitcairn leven geïsoleerd en verbouwen zelf hun voedsel. Het eiland heeft geen vliegveld en geen haven, en is alleen te bereiken per schip via de rede van Bounty Bay. Echter kan dit alleen bij goede weersomstandigheden. Vanaf het dichtstbijzijnde eiland reist Floortje drie dagen lang mee op het schip dat haar uiteindelijk naar het eiland brengt.

Jacqui

Na dertien jaar is Floortje eindelijk weer aangekomen op het eiland Pitcairn en brengt ze een bezoek aan Jacqui. In 2010 is ze samen met haar huidige cameraman ook al eens op het eiland en bij Jacqui geweest. Nu ze terug is, merkt ze dat de mensen nog steeds geïsoleerd en ver weg van het drukke bestaan leven. Desondanks zijn er ook een aantal dingen veranderd, en zijn de bewoners toch met de tijd meegegaan. Zoals de winkel op het eiland, dat volgens Floortje in 2010 niet meer dan een klein houten huisje was waar geïmporteerde producten – voornamelijk lang houdbaar voedsel – uit Nieuw-Zeeland werden verkocht. Floortje bewonderd de vernieuwde winkel. “Mooi hoor! Het is gigantisch geworden. Er zijn zelfs echte winkelkarretjes. Dat is zo leuk om te zien”, aldus Floortje.

Onbewoonbaar

Hoewel de bewoners op Pitcairn een gelukkig leven leiden, dreigt het eiland onbewoonbaar te worden vanwege de afgelegenheid. De bewoners maken zich dan ook veel zorgen. Iedereen op het eiland kent elkaar en er is weinig tot geen criminaliteit. “Het is mijn thuis. Ik wil niet dat het uitsterft”, zegt Jacqui in de aflevering. Toch vertrekken de jonge bewoners naar Nieuw-Zeeland voor de middelbare school of om te studeren. De huidige bewoners zijn dan ook redelijk oud en horen eigenlijk met pensioen te gaan. “Gepensioneerden moeten de wegen repareren. Ze kunnen niet van hun pensioen genieten, omdat er geen jonge arbeidskrachten zijn”, legt Jacqui uit. Volgens haar kunnen deze oudere mensen het niet nog vijf jaar volhouden. En het lukt hen maar niet om nieuwe jonge bewoners naar het afgelegen eiland te trekken.

Creatieve oplossing

Zelf weten de bewoners ook niet hoe ze dit probleem kunnen oplossen. Daarom hoopt Jacqui mensen te vinden die creatieve ideeën hebben om hen te helpen en het eiland te laten voortbestaan. Jacqui willen er álles aan doen. “Het voelt als erg onverantwoordelijk om het te laten verdwijnen”, vertelt ze emotioneel. Ze is immers de zevende generatie die op het eiland woont.

Lees ook: Goede Tijden, Slechte Tijden is op zoek naar figuranten

Bron: RTL Boulevard, Wikipedia, NPO | Beeld: NL Beeld