Een ‘eerste schooldag’-foto delen lijkt leuk, maar kan heel gevaarlijk zijn

foto

Een dergelijke foto kan heel gevaarlijk zijn

De scholen zijn weer begonnen en dat is voor veel ouders hét moment om hun spruit even op de foto te zetten en dit vol trots te delen op sociale media. Hartstikke leuk natuurlijk, maar niet geheel zonder risico. Internetbeveiligingsbedrijf McAfee waarschuwt voor de gevaren die dergelijke foto’s met zich meebrengen. 

Plaats dit soort foto’s liever niet op sociale media.

Profiel

Het bedrijf waarschuwt voor de gevaren nadat ze onderzoek gedaan hebben naar het deel-gedrag onder hun gebruikers. Meer dan de helft van de ouders maakt zich weleens zorgen over kwaadwillenden die toegang hebben tot de foto’s van hun kinderen. Wat opvallend is, is dat ook meer dan helft niet zal stoppen met het delen van deze foto’s. Ray Sumani, onderzoeker bij McAfee, wil ouders graag wijzen op de gevaren die dit soort foto’s met zich meebrengen. Volgens hem zouden dit soort foto’s gebruikt kunnen worden om profielschetsen van het kind te maken. Ze kunnen zo informatie krijgen over de school, locatie, naam én geboortedatum van het kind op de foto. Als je dit soort dingen niet op het internet wil rond hebben zwerven is het raadzaam om geen foto’s te plaatsen.

Schaamte

McAfee wil ouders er ook op wijzen dat dergelijke foto’s niet enkel een veiligheidsrisico vormen, maar ook gevolgen kunnen hebben voor het emotionele gestel van het kind op de foto. Onderzoeksbureau ComRes onderzocht dat 25 procent van de tien tot twaalfjarigen zich schaamt als ouders hun foto online plaatsen. Ouders maken nu al een digitale identiteit van hun kind, ondanks dat het kind hier geen toestemming voor gegeven heeft en dit misschien wel helemaal niet wil.

Lees ook: Politie waarschuwt: ‘Zie jij iemand lopen met plank en wiel aan een fiets? Bel ons!’

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Linda Nieuws | Beeld: foto