Eurocommissaris Frans Timmermans doet schokkende onthulling: ‘Ook ik ben als kind misbruikt’

‘Het is iets wat je altijd bij je draagt’

Eurocommissaris Frans Timmermans vertelt in de Italiaanse krant La Stampa dat hij in zijn jeugd is misbruikt. Het gebeurde jaren geleden, maar nog steeds ondervindt hij er veel hinder van: “Het is iets wat je altijd bijblijft.”

Aan de krant vertelt hij dat hij, toen hij kind was, het slachtoffer is geworden van mishandeling.

Verborgen
Het heeft lang geduurd voordat hij hier open over durfde te praten: “Ik heb het jarenlang verborgen gehouden.” Dat hij er niet over praatte betekende niet dat hij vergat, integendeel: “Het is iets dat je de rest van je leven bij je draagt.” Toen hij uiteindelijk besloot zijn verhaal wel te vertellen en een onderzoeksjournalist zijn verhaal toevertrouwde, vond hij het pijnlijk toen deze zijn verhaal wilde checken. “Iets delen dat zo verschrikkelijk is, is een enorme last. Ik kan me voorstellen hoe moeilijk het voor een anderen is om hetzelfde te herleven.”

#MeToo
De wereld schudt op zijn voegen nu steeds meer mensen naar buiten komen met hun verhaal over misbruik. Zo hebben vele tientallen vrouwen zich uitgelaten over het misbruik van Hollywood-producer Harvey Weinstein en zijn in Nederland tientallen aantijgingen jegens Job Gosschalk geweest. Ook deelden duizenden andere vrouwen en mannen hun persoonlijke verhaal over misbruik, iets waar Frans Timmermans onmetelijk veel respect voor heeft: “Ik vind iedereen die zijn of haar verhaal openbaar maakt enorm dapper.”

Bron: La Stampa | Beeld: videostill