Freek Vonk deelt foto van groot litteken op bovenarm na haaienbeet

Het is precies drie jaar geleden dat Freek Vonk werd aangevallen door een rifhaai

Afgelopen zondag is het drie jaar geleden dat presentator Freek Vonk voor zijn programma Freek naar de Haaien ging zwemmen met rifhaaien op de Bahama’s. Tijdens de opnames werd de bioloog door een van de rifhaaien in zijn rechter bovenarm gebeten, met alle gevolgen van dien. Freek deelt op Instagram een foto van het grote litteken dat hij aan het voorval heeft overgehouden.

Freek Vonk gebeten door rifhaai

Op Instagram is de presentator openhartig over het aangrijpende ongeluk van drie jaar geleden. “Vandaag precies drie jaar geleden werd ik vroeg wakker op de Bahama’s en vertrokken we met een boot om prachtige Caribische rifhaaien te filmen bij het eilandje Bimini”, begint Freek zijn bericht. De dag verliep anders dan gepland voor de dierenliefhebber. Zo schrijft hij: “Een paar uur later zat ik in een traumahelikopter van de Amerikaanse kustwacht terwijl ik werd geëvacueerd naar het Jackson Memorial Hospital in Miami.”

Herstel rechter bovenarm

Freek was gebeten in zijn rechter bovenarm en was er slecht aan toe. De artsen hebben er volgens de presentator alles aan gedaan om zijn arm nog te redden. “In een 4 uur durende operatie, waarbij ik volledig onder narcose was, hebben de chirurgen vervolgens waanzinnig werk verricht aan mijn kapotgebeten bovenarm.” Freek had meer dan 100 hechtingen nodig om de diepe bijtwonden in zijn arm weer te dichten. “Daarna moest ik nog een week in het ziekenhuis blijven vanwege infectiegevaar.”

Huid blijft gevoelloos

Na de beet van de rifhaai is zijn arm nooit meer volledig hersteld en dit zal volgens Freek dan ook niet meer gebeuren. “Het gevoel in mijn huid heb ik nooit meer teruggekregen, en dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. De huid van bijna mijn hele rechterarm is sinds de beet gevoelloos, de huidzenuwen doen het niet meer.” Ondanks de traumatische ervaring zet Freek zijn strijd voor het behoud van haaien onverminderd door. “Het litteken is daar een permanente herinnering aan.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vandaag precies drie jaar geleden werd ik vroeg wakker op de Bahama’s en vertrokken we met de boot om prachtige Caribische rifhaaien te filmen bij het eilandje Bimini. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten verliep die dag iets anders dan gepland… ? Een paar uur later zat ik namelijk in een traumahelikopter van de Amerikaanse kustwacht terwijl ik werd geëvacueerd naar het Jackson Memorial Hospital in Miami. In een 4 uur durende operatie, waarbij ik volledig onder narcose was, hebben de chirurgen vervolgens waanzinnig werk verricht aan mijn kapotgebeten bovenarm. Ze hadden meer dan 100 hechtingen nodig om de diepe wonden en loshangende stukken vlees weer netjes vast te zetten. Daarna moest ik nog een week in het ziekenhuis blijven vanwege infectiegevaar. Het gevoel in mijn huid heb ik nooit meer teruggekregen, en dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. De huid van bijna mijn hele rechterarm is sinds de beet gevoelloos, de huidzenuwen doen het niet meer. Maar mijn strijd voor het behoud van haaien gaat natuurlijk onverminderd door, het litteken is daar een permanente herinnering aan. ? ? _________________________________ Exactly three years ago today, I woke up early in the Bahamas for a boat trip to film beautiful Caribbean reef sharks near the island of Bimini. As you all probably know, that day didn’t go exactly as planned… ? A few hours later, I was in an American coast guard helicopter, being evacuated to the Jackson Memorial Hospital in Miami. During an operation which lasted 4 hours, one in which I was under general anesthesia, the surgeons were somehow able to patch up my seriously damaged arm. Over 100 stitches were needed to re-attach all the loose pieces of flesh that used to be my arm. I had to stay in the hospital for a week, because of a risk for infection. The sense of touch in my skin has never returned and probably never will. Almost all of the skin on my right arm has been numb since the bite, as the nerves in the skin no longer work. However, my battle for shark conservation will always continue. The scar is a permanent reminder of that. ??

Een bericht gedeeld door Prof. Dr. Freek Vonk (@freekvonk) op

Lees ook: Familie Meiland blikt terug op ongekend succes Chateau Meiland

Bron: Instagram Freek Vonk | Beeld: Hollandse Hoogte, Anneke Janssen