Frits Wester over verslaving: ‘Ik dronk alcohol als limonade’

Frits Wester verslaving

De commentator deed gisteren bij Jinek eenmalig zijn verhaal

Gisteren werd bekend dat Frits Wester zijn werkzaamheden als verslaggever bij RTL Nieuws vanaf vandaag weer oppakt. De journalist is er een paar maanden tussenuit geweest om te werken aan zijn alcoholverslaving. Hij bracht zes weken door in een afkickkliniek in Zuid-Afrika. Gisteravond deed Frits aan tafel bij Jinek eenmalig zijn verhaal.

Alcohol als limonade

Frits Wester besloot in september zijn werkzaamheden als journalist tijdelijk neer te leggen, om zijn alcoholverslaving aan te pakken. Gisteravond sprak hij hier openhartig over, aan tafel bij Jinek. Naar eigen zeggen dronk hij de laatste jaren “alcohol als limonade”. Zo vertelde hij: “Je drinkt op borrels, na het zeilen, het is gezellig en op een gegeven moment wordt het te veel. Je tolerantiegrens ligt hoog.”

Niet tijdens werk

Op het hoogtepunt consumeerde Frits 750 milliliter wodka en zeven glazen wijn per dag, zo bekent hij. “Ik dronk niet tijdens het werk, maar je tank moet op een gegeven moment brandstof. Je herkent de signalen en de huisarts waarschuwde na de bloedtest dat mijn leverwaarden niet helemaal goed waren. Maar ik kon nog goed functioneren.”

Broer, collega, zwager

Wester vertelde aan Eva Jinek dat hij niet dronk als gevolg van bepaalde problemen of trauma’s. Hij wist zijn verslaving daarom lange tijd onder controle te houden. “Ik had geen financiële problemen of stress, ik vond het gewoon lekker”, verklaart Frits. Maar toen de journalist in september op televisie niet uit zijn woorden kwam, constateerde hij zelf dat hij niet meer kon functioneren zonder alcohol. Ook begon hij dingen te vergeten. “Het drinken zelf is niet het probleem, maar juist de lange periodes zonder die brandstof. Dan ga je je heel vervelend voelen. Een alcoholist is geen oude man met een lange baard onder een brug. Het is je broer, je collega, je zwager. Er zijn zoveel mensen die ondanks deze problemen blijven functioneren.”

Controle

Inmiddels gaat het een stuk beter met Frits. Hij is de afgelopen maanden maar liefst twintig kilo afgevallen en heeft zich enorm gesteund gevoeld door zijn collega’s, de mensen om hem heen en de kijkers. Of hij nooit meer een glas alcohol zal drinken? Dat durft hij niet te beloven, “maar de intentie is er wel”. Hij gaat in elk geval niet over op alcoholvrij bier. “Ik denk er niet eens over om een 0,0 te drinken. Want ik heb 17 miljoen politieagenten om mij heen die mij doorlopend gaan controleren”, aldus de commentator.

Lees ook: Paniek slaat toe bij Chantal in Married at First Sight

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill