Gebarentolk Irma Sluis gaat tijdens persconferentie viraal met ‘hamsteren’-gebaar

Hamsteren

Iedereen weet wat Irma bedoelt, ook als je geen gebarentaal kent

De hele wereld is in de ban van het Coronavirus. Er worden wereldwijd dan ook passende maatregelen genomen om het virus in te dammen. Tijdens persconferenties worden deze maatregelen toegelicht. Gebarentolk Irma Sluis moest deze boodschap aan dove en slechthorende kijkers overbrengen. Na de persconferentie van gisteravond kreeg de tolk veel lof op social media. De vrouw was volgens kijkers een echte professional. Ze moest ook het woord ‘hamsteren’ tolken en dat deed ze op een geweldige manier. 

Wc-papier voor jaren

In tijden van een pandemie, moet je het virus en de voorzorgsmaatregelen vooral niet onderschatten. Dus schud geen handen, nies of hoest in je elleboog en blijf zoveel mogelijk thuis. Hoe Nederland – en ook de rest van de wereld – echter op de pandemie reageert? Met het inslaan van wc-papier.

Hamsteren is niet nodig

Om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de dagelijkse boodschappen, wordt met klem verzocht niet te hamsteren. Ook tijdens de persconferentie wordt op het hart gedrukt niet te hamsteren. Gebarentolk Irma Sluis nam de taak op zich om deze boodschap te vertalen voor dove of slechthorende kijkers. Voorheen maakte de overheid tijdens persconferenties gebruik van ondertiteling, om de boodschap over te brengen op dove of slechthorende mensen. Dat er dit keer een gebarentolk werd ingezet, wordt met veel lof ontvangen. Met name de professionaliteit van Irma wordt geprezen.

Dit is 'niet hamsteren' in gebarentaal

Hoe schrijf je 'hamsteren' in gebarentaal? Gebarentolk Irma Sluis krijgt op social media veel lof voor haar vertaling van de persconferentie, en dan vooral voor deze passage. ? nos.nl/l/2327203

Geplaatst door NOS op Zondag 15 maart 2020

Lof

Op sociale media regenen het positieve reacties op het goede vertalen van Irma. Kijkers vinden dat Irma professioneel te werk ging, dat het fantastisch is dat ze er staat en dat ze bijzonder duidelijk de boodschap overbracht. Ook haalden kijkers een lolletje uit de persconferentie. Zo gaat het deel waarin Irma ‘hamsteren’ uitbeeldt momenteel viraal. Irma wist tot voor kort zelf ook niet dat er al een gebaar voor hamsteren is. “Ik moest het via FaceTime vragen bij iemand van het Nederlands Gebarencentrum en die liet zien dat er inderdaad al een gebaar voor was. Het is inderdaad een heel treffend gebaar, iedereen weet meteen wat je bedoelt”, deelt de tolk met Dagblad van het Noorden.

Bekijk hieronder een paar van de leukste tweets.

Lees ook: Voor de laatste keer: stop met hamsteren en koop alleen wat je nodig hebt

Bron: Dagblad van het Noorden | Beeld: Videostill persconferentie