Dit gebouw lijkt normaal, maar als je van bovenaf kijkt zie je iets geks

gebouw
De architect heeft niet heel goed nagedacht over de vorm van dit gebouw… of wel?

Als architect moet je aan veel dingen denken. Een gebouw moet natuurlijk allereerst praktisch zijn. Het moet qua ruimte aan allerlei wensen voldoen en ook moet er worden nagedacht over waar bepaalde ruimtes komen qua daglicht en riolering. Daarnaast wil een architect natuurlijk dat het gebouw er ook nog enigszins leuk uitziet. Een saai vierkant is natuurlijk niet goed genoeg! Daarom moet er rekening worden gehouden met allerlei vormen, zodat je ontwerp niet per ongeluk op iets aanstootgevends lijkt. En dat is nu precies waar deze architect níet aan heeft gedacht.

Zie jij meteen waar het gebouw op lijkt?

Kerk

Het gebouw in kwestie is niet zomaar een gebouw, het is namelijk een kerk. Het pand staat in de Amerikaanse stad Dixon in Illinois en hoort bij de Christian Science Society. Het gebouw is in 2011 gebouwd nadat het oude pand gesloopt moest worden omdat de grond aangetast was. Het bestuur van de kerk maakte toen een blauwdruk van de nieuwe kerk. Ze wilden graag een langwerpig gebouw bouwen, maar op het perceel staat een eeuwenoude eikenboom. Toen kwam het bestuur op het idee om om de eikenboom heen te bouwen door een buiging in het gebouw te maken.

Vorm

Omdat de kerk rekening moest houden met allerlei verschillende factoren, zoals de grond, het natuurlijke daglicht en de eikenboom, kwamen ze uiteindelijk uit op een bijzondere vorm. De reden waarom het bestuur zo graag een langwerpig gebouw wilde, is omdat ze dan gebruik konden maken van zoveel mogelijk daglicht en daarmee konden besparen op energiekosten. Helaas lijkt het pand nu door de kromming en de ronde bijgebouwen op heel iets anders. Het feit dat het motto van de kerk “rising up” (‘oprijzen’) is, werkt al helemaal op de lachspieren.

Waarom de vorm van de Science Church in Dixon zo grappig is? Bekijk de vorm van bovenaf op de volgende pagina.

Pagina 1/2