Word jij ook altijd gecontroleerd bij de zelfscankassa? Hier komt het door

Het is geen toeval…

Word jij er ook altijd uitgepikt als je met je mandje bij de zelfscankassa staat? Dat berust niet op toeval, zo blijkt uit onderzoek van NRC. De zogenaamd willekeurige controles zijn namelijk helemaal niet zo random als vaak wordt gedacht. 

Dit is de waarheid achter zelfscankassa’s.

Willekeurig?

Winkelketens als de Jumbo en de Ikea beweren dat ze willekeurige steekproeven houden onder klanten die de zelfscankassa’s gebruiken. Dit om te voorkomen dat er spullen worden gestolen. De ketens bepalen niet zelf wie ze controleren, maar laten een computer het werk doen; het personeel krijgt van de computer een signaal dat ze een controle moeten uitvoeren. Zo wordt voorkomen dat er gediscrimineerd wordt op etniciteit, achtergrond of uiterlijk.

Niet helemaal!

Maar helemaal willekeurig is het systeem toch niet echt, want het personeel van de winkel kan namelijk zelf de regels van de computer instellen. Zo kan een winkel bijvoorbeeld mensen uit de rij pikken die een deel van een veelgebruikte combinatie kopen. Blijkbaar stelen mensen vaak bepaalde producten in combinatie met andere producten (denk hierbij aan koffie en koffiemelk, scheermessen en scheerschuim en koffie en koffiefilters) en als ze één van deze producten in hun mandje hebben zitten en de andere niet is de kans op diefstal – en dus een controle – groter.

Tijd

Daarnaast is de tijd die je in de winkel doorbrengt ook een factor die bepaalt of je wordt gecontroleerd of niet. Volgens NRC brengen winkeldieven namelijk vaak meer tijd door in de winkel dan gewone winkelaars. De tijd die tussen het pakken van de scanner en het afrekenen in zit wordt gemeten en als je heel lang in de winkel bent geweest maar heel weinig koopt, dan is je kans op een controle groter.

Lees ook: Dit veroorzaakt meer schade dan onbeschermd zonnen en we doen het allemaal!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan, NRC | Beeld: videostill YouTube