Gemeentelijke woonlasten stijgen: afvalstoffenbelasting met 139 procent omhoog

gemeentelijke woonlasten
De gemeentelijke woonlasten gaan dit jaar fors omhoog

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit in Groningen blijkt dat de gemeentelijke woonlasten dit jaar forser stijgen dan de voorgaande jaren. Huizenbezitters betalen straks 4,3 procent meer en huurders maar liefst 5,4 procent.

De stijging lijkt hoger uit te vallen dan eerder voorspeld werd.

Afvalstoffenbelasting stijgt

De forse stijging komt voornamelijk omdat het Rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Deze hoge stijging wordt vervolgens door de gemeenten doorberekend aan hun inwoners. Hierdoor gaat de afvalstoffenheffing voor het inzamelen en verwerken van afval dit jaar met 6,1 procent omhoog. Ook de onroerendezaakbelasting (ozb) en rioolheffing stijgen, maar minder hard dan de afvalstoffenheffing. De ozb stijgt met 3,7 procent en de rioolheffing rond de 2 procent.

Gemeentelijke woonlasten

De gemeentelijke woonlasten zijn met 563 euro voor huiseigenaren in Den Haag het laagst, net als vorig jaar. In Enschede betalen huizenbezitters het meest, namelijk 854 euro. Huurders betalen geen ozb, maar wel afvalstoffen- en soms rioolheffing. Volgens de laatste cijfers zijn huurders in Zaanstad het duurst uit met 571 euro. In Nijmegen betalen huurders het minst, namelijk 40 euro.

Lees ook: Koelkast te koud of te warm? Dan verspil je al snel 75 euro per maand aan voedsel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Linda Nieuws | Beeld: Pixabay