Hoe gevaarlijk is de hoornaar en wat moet je doen als je gestoken bent

hoornaar
Is de hoornaar gevaarlijk?

Deze week kwam een vreselijk ongeval in het nieuws: een 59-jarige Nederlander overleed in Frankrijk nadat hij meerdere keren gestoken werd door een hoornaar. Een vreselijk voorval, wat met name mensen die bang zijn voor wespen weer op scherp stelt. Maar, is de hoornaar gevaarlijker dan de wesp? En wat moet je doen als je gestoken wordt? Wij leggen het uit.

Is de hoornaar gevaarlijker dan de wesp?

De hoornaar

De hoornaar komt in Nederland wel voor, maar in mindere mate dan de wesp. Je kunt de hoornaar herkennen aan het feit dat hij een stuk groter is dan wespen en bijen, maar daarentegen veel minder agressief dan bijvoorbeeld wespen. Een hoornaar zal alleen steken als deze zich verstoort voelt, bijvoorbeeld omdat je per ongeluk vlak bij het nest komt. Hoornaars horen de trillingen van de aarde als jij loopt en voelen zich bedreigd als je te dicht bij het nest komt. Daarom kunnen er meerdere vrouwtjes uitvliegen om je te steken. Tenzij je te dicht bij een nest bent, komen hoornaars niet zo snel bij mensen in de buurt, omdat ze niet op zoetigheid afkomen zoals de rottige wespen die om onze drankjes heen zwermen.

Gevaarlijk

Als iemand overlijdt door een steek van een hoornaar, komt dat uitgebreid in het nieuws. Dit is niet omdat ieder hoornaarsteek dodelijk is, maar juist omdat het zo’n uitzonderlijk geval is. Een gewone steek van een hoornaar doet iets meer pijn dan een wespensteek, omdat de angel langer is en dieper de huid kan doorboren. Als je niet allergisch bent is er, behalve een beetje pijn, niets aan de hand. Mensen met een allergie moeten wel oppassen en mogelijk 112 bellen. Ook als je vaker gestoken bent kan het gevaarlijk worden.

Wil je lezen wat je moet doen als je gestoken wordt? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2