Zorgelijk: één op de twintig jonge tieners slikt elke week melatonine

Melatonine is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist

We hebben waarschijnlijk allemaal weleens meegemaakt dat we niet direct in slaap kunnen vallen. Vervelend, maar ook best wel menselijk. Toch is een goede portie slaap voor veel personen belangrijk en kunnen meerdere slapeloze nachten achter elkaar je leven enorm beïnvloeden. Een bezoekje aan de drogist en je koopt een potje melatonine voor een prikkie. Probleem opgelost? Volgens onderzoekers niet. Vooral onder jonge tieners wordt melatonine veel gebruikt en dit blijkt niet geheel ongevaarlijk! 

Bij verkeerd gebruik kan dit pilletje je slaapproblemen zelfs verergeren.

Melatonine

Je lichaam maakt elke avond een slaaphormoon aan, wat we melatonine noemen. Dit wordt geproduceerd in de hersenen en geeft een seintje af waardoor we weten dat we moe zijn. Wanneer je slaapproblemen hebt is het mogelijk om melatonine ook gewoon zelf aan te schaffen. Melatonine wordt namelijk verkocht in de vorm van pilletjes en vind je in elke drogisterij.

Populair onder jonge tieners

Een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam bracht iets opvallends naar voren. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een groep van 871 kinderen met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar. Hieruit blijkt dat de pilletjes enorm populair zijn onder deze doelgroep. Niet omdat de kinderen er zelf naar grijpen, maar omdat de ouders denken dat daarmee de slaapkwaliteit van hun kinderen een stuk beter zal worden.

Schadelijk

Volgens de onderzoekers zijn de pilletjes eigenlijk voor volwassenen. Of melatonine echt heel schadelijk is voor kinderen is op dit moment nog niet bekend, maar volgens de onderzoekers is het geen goed idee om direct de pilletjes toe te dienen wanneer je kind niet goed slaapt. Het zou best kunnen zijn dat er iets anders aan de hand is met deze jonge tieners, dus hierom kunnen ouders van kinderen met slaapproblemen veel beter aan de bel trekken bij een huisarts.

Lees ook: Deze spullen hoef je maar een keer in de drie maanden schoon te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels