Oei: dit kunnen de gevolgen zijn van oorsuizen

oorsuizen

De gevolgen zijn onzichtbaar, maar wel duidelijk merkbaar

Je hebt vast wel eens gehoord van het fenomeen ’tinnitus’. Of, zoals we het ook wel kennen: oorsuizen. Als je hieraan lijdt, hoor je de hele dag door een diepe brom, een hoge piep, of juist een suizend geluid. Het klinkt misschien als een kleine ergernis. Maar de gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn.

Oorsuizen of tinnitus

Het fenomeen tinnitus is nog altijd een beetje ongrijpbaar. Er bestaat geen oplossing of medicijn voor. De een merkt er nauwelijks iets van, en de ander kan niet om dat eeuwige geluid heen. Ook het precieze geluid dat men hoort kan verschillen. Sommige mensen horen een soort ruisen, als van de zee. Anderen hebben juist een fluitend of suizend geluid of juist een brommend geluid.

Oorzaken

Vaak is oorsuizen een neveneffect van gehoorverlies. Beschadiging van de gehoorcellen of het verkeerd reinigen van de oren kan tinnitus veroorzaken. Een andere, bekendere oorzaak is luid lawaai. Geen wonder dus, dat vaak bij luide evenementen wordt aangeraden om oordopjes te dragen.

Gevolgen

Voor mensen die te maken hebben met oorsuizen kan dat eeuwige geluid verschrikkelijk frustrerend zijn. Je bent immers de enige die het hoort, en degenen om je heen merken er niks van. Dan voel je je al snel alleen. Ook zorgt het soms voor concentratieproblemen. Hierdoor merken mensen met tinnitus dat zij het moeilijk vinden om hun werk goed te doen. In sommige gevallen is het zelfs zo naar, dat er sprake is van slaapproblemen. Hoewel er nog geen oplossing voor is, blijft de wetenschap hard zoeken naar een manier om tinnitus te verhelpen. Tot die tijd is het enige dat je kunt doen ermee leren leven.

Lees ook: Bloedarmoede: zo herken je het en dit kun je eraan doen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels