Om deze reden is gezond eten duurder dan ongezond eten

gezond eten duurder

Dit is waarom je meer betaalt voor een gezonde maaltijd dan voor een ongezonde hap

Elke avond een gezond maaltje op tafel zetten kan aardig in de kosten lopen. Maar kies je voor iets ongezonds, zoals een patatje, dan heb je voor een euro of drie een vol bord. In de afgelopen tien jaren zijn de prijzen van gezonde voedingsmiddelen met 22 procent gestegen, waar ongezonde producten slechts 12 procent duurder zijn geworden. Hoe komt het toch dat gezond eten duurder is dan ongezond eten? Wij zochten het voor je uit.

De lage prijs maakt ongezond eten aantrekkelijker.

Gezond

Hoe bepaal je wanneer iets gezond is? Daarvoor moet je niet alleen naar calorieën kijken, maar vooral naar voedingswaarde. In producten als avocado en zalm zitten veel calorieën, maar ze zijn gezonder dan een zak friet met mayonaise. Dat komt omdat ze een beter verdeling hebben van verzadigde en onverzadigde vetten, suiker, vezels, vitamines, eiwitten en mineralen.  Er zijn een aantal redenen waarom gezonde voedingsmiddelen duurder zijn dan ongezonde. Je vindt ze hieronder.

1. Productverwerking

Overal ter wereld verbouwen boeren gewassen, zoals groente, graan, maïs en fruit. Deze producten zijn op zichzelf natuurlijk niet ongezond, maar ze kunnen heel makkelijk verwerkt worden tot ongezonde producten. Door goedkope dingen als smaakstoffen, suikers en vetten toe te voegen, kunnen bedrijven zo’n product voor minder geld, maar met meer winst verkopen.

2. Supermarkten

Vers voedsel is voor supermarkten veel duurder dan bewerkt voedsel. Een krop sla of een appel zijn maar beperkt houdbaar. Ze bederven binnen een paar dagen. Maar bewerkte producten als een rol koekjes of een pot appelmoes, kunnen jaren in de kast liggen. Verse producten worden dus veel vaker weggegooid, ook door supermarkten. Om de kosten toch goed te maken, verrekenen de supermarken dit in de prijs van de producten en betalen wij er dus meer voor.

3. Consumenten

Wij als consumenten willen dat ons eten er mooi uitziet. Een komkommer moet recht zijn, een appel moet glimmen. We stellen hoge eisen aan het uiterlijk van onze verse voeding. Het produceren van mooie producten kost vaak meer tijd, energie en grondstoffen en dus meer geld. Ook dat merk je bij de kassa. Daarnaast hebben we een natuurlijke voorkeur voor zoet en vet. We eten liever een rol koekjes en appelmoes, dan appels en zaden. Door onze grote vraag naar ongezonde producten, wordt er veel van gemaakt. Daardoor zijn de kosten per product lager en dat maakt ongezond eten weer goedkoper.

Lees ook: Weetje: dit is waarom je een loopneus hebt als je pittig eten eet

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash