Déze giftige stof is aangetroffen in het populaire Ben & Jerry’s-ijs

Daar gaat je lekkere ijsje…

Hand omhoog als jij je weleens tegoed hebt gedaan aan een bak Ben & Jerry’s. Veel mensen zijn fan van het populaire ijs, maar nuttigen het vaak alleen wanneer het in de aanbieding is. Want zeg nu zelf: die bak Cookie Dough is nogal duur. Maar dan betalen we ook voor goed ijs. Toch? Helaas… er is onkruidverdelger in het ijs aangetroffen.

Is dit dan het geheime ingrediënt dat het ijs zo lekker maakt..?

Glyfosaat
Uit een onderzoek naar het ijs van Ben & Jerry’s in Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk blijkt dat glyfosaat aanwezig was in het ijs. Deze stof zat in 12 van de 14 onderzochte ijsjes en is een omstreden onkruidverdelger, dit meldt wetenschapper John Fagan van HRI Labs. De Amerikaanse consumentenorganisatie ACA maakte dit nieuws vervolgens bekend bij een persconferentie van De Groenen in het Europees Parlement.

Glyfosaatvrij
Unilever, de eigenaar van Ben & Jerry’s erkent volgens de Vlaamse Europarlementariër Bart Staes dat de glysofaat inderdaad een probleem is. Het bedrijf gaat proberen om tegen 2020 al haar ijs glyfosaatvrij te maken. Echter willen de consumentenbond en De Groenen dat dit eerder gebeurt.

Veilig
Unilever laat weten het zorgwekkend te vinden dat het bestrijdingsmiddel in het ijs is teruggevonden, maar verzekert dat het veilig is om het ijs te eten. “We maken ons zorgen, maar zijn niet verrast. Glyfosaat zit namelijk overal in. Van normaal eten tot natuurlijk en van biologisch eten tot regenwater en dát is het probleem.” Ook meldt Unilever dat de gevonden sporen lager zijn dan ‘alle maximale hoeveelheden zoals vastgelegd in de voedselveiligheidsrichtlijnen in de VS en Europa’.

Zorgwekkend
Echter laat het onderzoek van John Fagan iets anders zien. Hij en zijn Franse collega Gilles-Eric Séralini testten het ijs op ratten en dit resulteerde tot leverziekten bij de ratten. Na één jaar hadden de beestjes zelf tumoren.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Nu, Algemeen DagbladBeeld: Your Ice