Goed in spelling? Dan kom je waarschijnlijk uit deze provincie!

spelling provincie

Woon jij in deze provincie?

Weet jij wat een Puuneke is? Doe jij je tussen de middag tegoed aan een Sjmoaer en maak je de keuken schoon met sjottelsletten? Dan weet je vast al over welke provincie wij het hebben. Want wat blijkt uit onderzoek: Limburgers schijnen het beste te zijn in spelling!

Wablief?!

Tweetalige achtergrond

Onderzoekers aan het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit in Nijmegen zochten het voor ons uit. De Limburgers die tweetalig zijn opgevoed, dus zowel met de Nederlandse als met de Limburgse taal zijn fantastisch in spelling. Basisschoolleerlingen uit groep vier en acht werden voor dit onderzoek onderzocht. Hierbij werd gekeken naar de lees- en schrijfvaardigheden en de taalachtergrond van elke leerling. Dit druist tegen de algehele tendens in dat ouders hun kinderen beter niet meer de Limburgse taal moeten bijbrengen. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke mooi dat het Limburgs erfgoed in ere wordt gehouden.

Positief verband

En de resultaten van het onderzoek liegen er niet om: er is een positief verband te zien tussen het spreken van twee talen en spelling. Met name tweetalige, Limburgse basisschoolleerlingen waren hierin sterker dan hun eentalige klasgenootjes. Dusse, witse wat fur dunt? Dat wordt dan maar snel een spoedcursusje Limburgs. Het enige wat ons nog rest te zeggen: Haije!

Lees ook: Ha! De manier waarop jij de wc-rol ophangt zegt dít over je persoonlijkheid!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Gatsby | Beeld: pxhere