Golden Earring-oprichter George Kooymans maakt het naar omstandigheden goed

George Kooymans

De gitarist kreeg in 2021 de diagnose ALS

De aan ALS lijdende gitarist George Kooymans maakt het naar omstandigheden goed, zo laat hij weten in een interview met de Volkskrant. De gitarist is in 2021 vanwege zijn ziekte gestopt met optreden. Toch kan hij muziek niet helemaal uit zijn hoofd zetten, en gebruikt hij daarom software om muziek te kunnen blijven maken. 

ALS

De gitarist kreeg in 2021 de diagnose ALS, een progressieve ziekte waarbij zenuwen afsterven en spieren zwakker worden. Door zijn ziekte gaat eten, praten en ademhalen steeds lastiger. Zelf heeft hij het volgende over zijn gezondheid te zeggen: “Het gaat natuurlijk niet goed, maar het is nog wel te doen. Ik kan eten, drinken, lezen, tv-kijken.” Helaas gaat lopen wel wat minder makkelijk voor Kooymans. “Dat moet met een rollator. Ik moet oppassen dat ik niet val. Dingen oppakken is lastig”, aldus de gitarist.

Zelf is Kooymans nog jong van geest, maar het is zijn lichaam die hem in de steek laat. “Mijn hoofd wil nog snel, maar ik word in alles trager. En het wordt niet meer beter.” Ook zijn grote passie gitaarspelen lukt hem niet meer.

Afscheidsalbum

Samen met Boudewijn de Groot en Henny Vrienten zat Kooymans in de band Vreemde Kostgangers. Spijtig genoeg overleed Vrienten vorig jaar aan de gevolgen van longkanker. Met z’n drieën is het ze nog wel gelukt om het afscheidsalbum Mist te maken. Naar eigen zeggen moest het drietal zich haasten door de diagnoses die werden vastgesteld bij Vrienten en Kooymans. “We wisten dat er weinig tijd was.”

“Henny wilde heel graag dat het laatste album er zou komen. Na de twee Kostgangers-albums uit 2017 zijn we los van elkaar blijven schrijven: er lagen liedjes en ideeën. Ik heb in 2020 en 2021 alles ingezongen en gespeeld, toen dat nog ging.”

Jan Rot & Thé Lau

Ook Jan Rot en Thé Lau, die inmiddels ook zijn overleden, schreven mee aan het album. Thé wist dat hij niet meer beter zou worden en schreef in 2014 al de tekst voor De liefde kent geen tijd. Kooymans kan zich nu heel goed vinden in deze tekst. “De gitaar was mijn leven. De ziekte heeft me afgenomen wat ik het allerliefst deed. Dat valt niet mee”, aldus Kooymans. “Gelukkig kan ik het inderdaad met overtuiging zingen: ik zou het niet anders doen.”

Lees ook: Veronica Inside trekt recordaantal door bezoek Mark Rutte

Bron: NU.nl | Beeld: NL Beeld