Google jij ook altijd al je symptomen? Dan zou je hier wel eens last van kunnen hebben..

Stop met Googelen!

We hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt; ergens last van hebben en dan toch maar even googelen om te kijken welke ziektes er bij onze symptomen kunnen horen. Het lijkt een onschuldige bezigheid maar het kan flink verstrekkende gevolgen hebben.

Het Googelen van je symptomen is hartstikke slecht voor je gezondheid!

Cyberchondrie
En ja, als je je laptop openslaat met een beetje hoofdpijn kun je jezelf ervan overtuigd hebben dat je een hersentumor hebt tegen de tijd dat je je laptop weer dichtslaat. Het is natuurlijk makkelijker om zelf je klachten in te typen en een diagnose te stellen dan naar de huisarts te laten gaan, maar deze gewoonte zou uiteindelijk kunnen leiden tot een veel groter probleem; cyberchondrie.

Hypochondrie
Cyberchondrie is eigenlijk een moderne vorm van hypochondrie in een digitaal tijdperk. Mensen met hypochondrie geloven bij de minste of geringste klacht dat wat ze voelen veroorzaakt wordt door een ernstige ziekte. Elke klacht die ze voelen wordt (ten onrechte) hieraan toegeschreven. Het digitale tijdperk maakt deze problematiek nog wat moeilijker, want waar we eerst onze klachten en vermoedens niet konden bevestigen zonder naar de huisarts te gaan, kunnen we nu dr. Google om hulp vragen.

Google
En die zal helaas alle vermoedens die een hypochonder heeft kunnen bevestigen. Ben je bang dat je een enge ziekte hebt en heb je een symptoom dat eventueel bij die ziekte zou kunnen passen, dan is de kans groot dat je op het internet bevestiging vindt. Dit is een groot probleem, want waar Google in de eerste plaats totaal niet genuanceerd naar jou en je medische verleden kijkt, kan de informatie die op het internet te vinden is ook nog eens gepubliceerd worden door mensen zonder medische achtergrond.

Don’t Google It!
De Vlaamse overheid heeft, om dit tegen te gaan, een campagne met de naam Don’t Google It! op poten gezet. Tikken mensen nu een klacht of een symptoom van een ziektebeeld in, dan wordt nu als eerste de link Don’t Google It! getoond. Ook is er een filmpje opgenomen waarin wat meer wordt verteld over cyberchondrie. Sta je op het punt om je vage hoofdpijn te onderwerpen aan een flinke Googlesessie? Dan moet je eerst dit filmpje even kijken!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Bedrock | Beeld: Big Think