Gordon wil anonieme trollen op social media aanpakken: ‘De maat is vol’

De zanger heeft de afgelopen jaren te maken gehad met doodsbedreigingen, discriminatie en homofobie

Gordon heeft het helemaal gehad met de anonieme trollen die constant onder zijn foto’s op social media reageren. Daarom gaat hij nu serieuze stappen zetten om ze te kunnen vervolgen, vertelde hij dinsdag in een gesprek op de app Clubhouse. De zanger wil dat er wettelijk wordt vastgelegd dat haten en schelden via sociale media niet meer anoniem moet kunnen. 

Anonieme trollen

Facebook en Instagram zijn allang niet meer plekken waar je alleen je vrienden en familie tegenkomt. Vaak genoeg vind je rare verzoeken in je inbox van mensen die je niet kent, uit landen waar je nog nooit van hebt gehoord en met links waar je beter niet op kunt klikken. Daarnaast zijn er ook veel ‘trollen’ die – zonder profielfoto en met een zelfgekozen gebruikersnaam – de meest ongepaste reacties achterlaten. Vooral beroemdheden zijn hier de dupe van.

Haatberichten en dreigementen

Zo ook Gordon. “Ik heb zoveel shit over mij heen gehad: doodsbedreigingen, discriminatie, homofobie”, vertelt hij. “De maat is echt vol.” Daarom heeft de zanger een dossier opgebouwd met álle haatberichten en dreigementen die hij de afgelopen jaren op sociale media heeft ontvangen. “Dit moet echt stoppen”, vindt hij. “Je mag best een grote bek hebben, dat is je volste recht. Maar zorg dan dat je mans genoeg bent om te laten zien wie je bent.”

Opsporen en aanklagen

Gordon is van plan om met dit dossier op korte termijn naar de rechter te stappen. Hij vindt dat de privacywetgeving moet worden aangepast, zodat deze anonieme, nepaccounts niet meer gebruikt kunnen worden. Zo is het idee van de zanger om inloggegevens te koppelen aan de DigiD of het BSN-nummers van Nederlandse burgers. Daarnaast wil hij de mensen die hem hebben bedreigd opsporen en aanklagen.

Privacywetgeving

“Ik wil zorgen dat er jurisprudentie komt waar andere collega’s die gestalkt worden of waarvan naaktfoto’s worden verstuurd op terug kunnen vallen”, stelt Gordon. De zanger begint eerst op Nederlands niveau, maar als hij de zaak wint heeft hij plannen om de privacywetgeving ook op Europees niveau aan te pakken. Dat kost natuurlijk flink wat geld. Daarom wil de presentator een crowdfunding op gaan zetten.

Lees ook: Gordon is ‘helemaal verliefd’ op nieuwe huisgenoot: ‘Wat een vreugde’

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill