Graaiende royals: ons koninklijk huis blijkt niet vies van een freebie

Niet alleen de Pandjesprins gaat voor gratis

Afgelopen zomer was er natuurlijk het relletje rond Bernhard jr. die verwachtte dat band Chef’Special wel even gratis zou komen optreden bij de F1. Maar er blijken wel meer royals groot fan te zijn van gratis. Niet in de laatste plaats prinses Beatrix en zelfs koning Willem-Alexander. In de nieuwste Beau Monde staat graaiende royalty vol in de spotlight.

Grijpgraag

Beau Monde wijdt in een uitgebreid artikel volop aandacht aan royals die meer grijpgraag dan gierig zijn. Denk aan Britse royal Sarah Ferguson: zij slaagde er twee keer in om een miljoenenschuld te creëren. En dat terwijl ze juist regelmatig bij evenementen opduikt voor de goodie bags. “Soms gaat er zelfs een doosje champagne mee voor thuis, uit de voorraad van de organisator”, schrijft het blad. Ook omschreef ze zichzelf regelmatig als ‘blut’ en ‘op de rand van een failissement’. Ondertussen vloog de hertogin dan wel voor een gratis wellness-verblijf naar een ultraluxe resort in Thailand. Maar ook de Oranjes hebben over de jaren flink wat freebies opgestreken – en dat ging niet altijd even netjes.

Boot van de belastingbetaler

Inmiddels weten we natuurlijk dat de Nederlandse belastingbetaler opdraait voor de kosten van de Groene Draeck. Prinses Beatrix kreeg deze met de toezegging dat het onderhoud ervan uit de schatkist betaald zou worden. Dezelfde schatkist waar wij met loonbelasting, btw, en andere mooie bedragen aan bijdragen, dus. Die kosten waren jarenlang verborgen. Ze zaten namelijk verstopt in de begroting van Defensie. Uiteindelijk bleek dat het om €87.000 per jaar gaat, “tot Beatrix geen gebruik meer maakt van het schip.” Niet alleen het verborgen karakter van de kosten kon op kritiek rekenen. Ook de kosten an sich zorgden voor opgetrokken wenkbrauwen. Kenners stellen volgens Beau Monde dat een nieuw vergelijkbaar schip normaliter ‘hoogstens’ een half miljoen kost. Onderhoud is vervolgens nog een paar duizend euro per jaar. Maar €87.000? Dat is simpelweg een te, uh, royaal bedrag.

Meubilair betaald in bruikleen

Ook de koninklijke huisraad is een financiële melkkoe voor de Oranjes. Het NRC onthulde in 2019 al dat de Rijksoverheid ruim 30 jaar vergoedingen betaalde voor het onderhoud van de paleisinventarissen. Maar dat onderhoud werd juist al door de Staat bekostigd – dus waar ging dat geld dan heen? Het zit zo: Juliana kon de inboedels van de paleizen Noordeinde, Huis ten Bosch en Soestdijk niet meer betalen. Daarop kocht de rijksoverheid de boel over, en gaf al het meubilair vervolgens gratis en voor niets weer in bruikleen bij de koninklijke familie. “Dus: eerst cashen op je huisraad verkopen en het dan toch gratis mogen blijven gebruiken terwijl het onderhoud door anderen wordt betaald – het is een deal waar de gemiddelde burger alleen van kan dromen”, schrijft Beau Monde.

Dit stuk is gebaseerd op het artikel ‘Koninklijke Uitvreters’ uit de nieuwste Beau Monde. Voor het volledige artikel kun je vanaf woensdag 27 oktober terecht in de winkels, op tijdschrift.land, en op Blendle.

Lees ook: Mark Rutte weigert meer openheid te geven over inkomen Oranjes

Bron: Beau Monde nr. 15 2021 | Beeld: Brunopress