Grapperhaus vindt jaartje geen vuurwerk ‘echt niet zo’n opoffering’

De minister vindt het maar een klein offer

Veel vuurwerkliefhebbers steken hun mening over het vuurwerkverbod niet onder stoelen of banken. Minister Ferd Grapperhaus heeft ook lucht gekregen van de klaagzang, maar leeft niet met de gedupeerden mee.

Knalfeestgedoe

Het vuurwerkverbod dat dit jaar geldt, is volgens Grapperhaus ‘echt niet zo’n opoffering’, zo stelt hij in het AD. “Als we dát al niet kunnen opbrengen.” Het verbod op ‘dat knalfeestgedoe’ is volgens hem maar een klein offer.

Horkerigheid

De minister hoopt dat we ons tijdens de jaarwisseling aan de maatregelen zullen houden, om zo hulpverleners te ontzien. “Het bekogelen van brandweerlui, boa’s en agenten met vuurwerk is van de gekke”, aldus Grapperhaus. Ook vindt de minister dat het steeds erger wordt. “Er is een horkerigheid en onbeschaafdheid tegen hulpverleners ontstaan.”

Snel berecht worden

Grapperhaus vindt dat mensen streng bestraft moeten worden als zij een hulpverlener in de weg staan. Hij hoopt dan ook dat eventuele onruststokers nog voor februari worden berecht, mits dat mogelijk is via het snelrecht. “Ik vind als je een hulpverlener agressief bejegent of zelfs molesteert, ga je de bak in.”

‘Idioten’

Momenteel wordt er alsnog illegaal vuurwerk afgestoken. Grapperhaus’ mening over hen is niet mals. “Idioten”, noemt de minister hen. “Sorry, ik heb er geen ander woord voor.” De minister benadrukt dat het om illegaal vuurwerk gaat en dat blijft gewoon altijd verboden.

Lees ook: Vreselijk: hond en baasje gewond door vuurwerk in brievenbus

Bron: Linda | Beeld: Videostill