Griekse overheid waarschuwt: pas op voor deze muggen

“Het virus wordt overgedragen door een huissteekmug” 

Ga jij deze zomer van de zon genieten in Griekenland? Pas dan op voor muggen! De Griekse overheid waarschuwt alle vakantiegangers voor de insecten. Sommige muggen in Griekenland dragen namelijk een westnijlvirus met zich mee, waaraan vorig jaar zo’n 50 mensen zijn overleden. Een serieus probleem om rekening mee te houden. Dus muggenspray en een klamboe in de aanslag om zoveel mogelijk muggenbeten te voorkomen.

Ook in andere warme landen komt het voor.

Steeds warmer

Het virus komt niet in ons eigen land voor, aangezien de temperatuur tijdens de Nederlandse zomer gemiddeld rond de 18 graden ligt. In landen zoals Griekenland is dit anders. De gemiddelde temperatuur ligt hier ‘s zomers rond de 25 graden, wat voor de muggen perfecte omstandigheden zijn. “Het virus heeft zo’n twee weken nodig om zich te ontwikkelen en dit gebeurt alleen bij warme temperaturen”, legt muggendeskundige Sander Koenraadt uit.

Het virus

Koenraadt vertelt: “In 80 procent van de gevallen merk je niets van een besmetting, maar in 20 procent van de gevallen wel.” Volgens de muggendeskundige komen de verschijnselen overeen met die van een griep. Bij ongeveer 1 procent van de gevallen is er sprake van ernstige symptomen. Hersenvliesontsteking, verlammingsverschijnselen en zelfs de dood kunnen een gevolg zijn.

Extra aandacht

De Griekse overheid waarschuwt: bescherm je goed. Het is absoluut niet de bedoeling om de vakantieplannen van miljoenen toeristen aan te passen. Wanneer je goed rekening houdt met de muggen, zul je waarschijnlijk nergens last van hebben. Slaap onder een klamboe, spray jezelf van top tot teen in met muggenspray en draag in de avond een shirt met lange mouwen en broeken met lange pijpen. Er is geen vaccin tegen dit virus, dus de Griekse overheid doet er alles aan om de muggen te voorkomen. Ze pakt het probleem bij de bron aan door op veel plekken stilstaand water te behandelen of zelfs te verwijderen.

Lees ook: 6 tekenen die erop kunnen wijzen dat je allergisch bent voor muggenbeten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Wallaperflare