Groot datalek Facebookgegevens door spelletjes-app


De Facebookgegevens van miljoenen mensen zijn gelekt

De Facebookgegevens van meer dan 120 miljoen mensen zijn openbaar gemaakt nadat een Belgische hacker een datalek ontdekte in een Facebookquiz. 

Verander gelijk je wachtwoord als je dit spel hebt gespeeld.

Facebookapp

Het spelletje waar het om draait heet NameTests. Hoeveel Nederlanders en Belgen slachtoffer zijn van deze lek, is niet bekend. De Facebookpagina van deze app telt 1,2 miljoen likes van Nederlandse gebruikers. Of ook al deze gegevens gelekt zijn, is onbekend. Volgens Facebook is er geen bewijs dat de gegevens van gebruikers in verkeerde handen zijn gevallen.

NameTest

De Belg Inti de Ceukelaire ontdekte het lek toen hij zag dat veel vrienden berichten deelden van NameTests, zoals een test waarbij wordt gekeken welke Disneyprinses jij bent. Om dit te ontdekken, moet je toestemming geven dat de app toegang heeft tot je foto’s, berichten en vriendenlijst. Deze gegevens waren vervolgens openbaar toegankelijk. Of deze gegevens zijn gestolen, weet De Ceukelaire niet.

Dank

Facebook is De Ceukelaire erg dankbaar voor het opsporen van dit lek en heeft het meteen gedicht. De Belg kreeg als dank 4000 euro, wat verdubbeld werd toen hij bekendmaakte dat hij het ging doneren aan een goed doel. De Ceukelaire heeft al eerder Facebook geholpen door dit soort lekken op te sporen.

Gelekt

Heb jij ooit gebruikgemaakt van de NameTests-app? Dan kan het zijn dat jouw gegevens openbaar zijn gemaakt. Je wachtwoord regelmatig veranderen kan nooit kwaad en wees altijd voorzichtig met wat je deelt. Veel apps vragen wat ze in mogen zien op jouw pagina en dit kun je te allen tijde aanpassen. Je kunt bekijken welke apps jouw gegevens in kunnen zien door op ‘instellingen’ te klikken en vervolgens naar ‘Apps en websites’ te gaan.

Lees ook: Dit is hoe je overbodige Whatsapp-data van je smartphone kunt verwijderen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels