Heel Nederland diep onder de indruk van DIT interview met de koning: “Wat een steengoed en prachtig gesprek”

Koning Willem-Alexander vertelt open over de hoogte- en dieptepunten van zijn leven

Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag gaf de koning afgelopen woensdag een zeer persoonlijk interview aan Wilfried de Jong. De kijkers konden genieten van een opmerkelijk losse en open Willem-Alexander. Zo vertelde hij over zijn ‘wilde jaren’, het verdriet over zijn broer Friso en de lessen die hij aan zijn dochters wil meegeven.

Wilfried de Jong werd ontvangen in de bibliotheek op Huis Eikenhorst, het koninklijke landhuis op de Horsten in Wassenaar. Vijftig worden is geen probleem voor Willem.

“Vijftig is het nieuwe dertig”, grapt hij tegen Wilfried. “Zolang je nog geïnteresseerd bent in de dingen om je heen en wilt leren, maakt het niet uit hoe oud je bent.” Aan de hand van persoonlijke beelden en nieuwsopnames gaan Wilfried en de koning door zijn leven heen. Hij vertelt openhartig over zijn opstandige puberteit en de invloed van de depressie van zijn vader hierop.

Depressie
Mijn vader werd net depressief toen ik in de puberteit kwam. Als puber wil je je afzetten tegen je vader, maar omdat hij ziek was kon dit niet.” Mede door het jongensgezin waarin hij opgroeide, leerde hij goed van zich af te bijten: “Tegen alles en iedereen was ik brutaal. En thuis met mijn broers was het ook hakken of gehakt worden.” Ook zijn dochters gunt hij een puberteit waarin ze hun grenzen opzoeken, lees verder op pagina 2.


Pagina 1/2