Heftig: John De Mol, Roel van Velzen en Marco Borsato verhoord vanwege ‘diefstal’ The Voice

Deze Ierse tv-producent beweert van wel!

Zes jaar geleden claimde de Ierse tv-producent Roy Barry dat hij de bedenker is van het concept  van The Voice of Holland. Volgens hem zou John de Mol het concept van hem hebben afgekeken. Waar iedereen dacht dat Roy Barry het wel snel op zou geven, heeft hij nu eindelijk voor elkaar dat John de Mol vandaag is verhoord.

Roy Barry beweert dat Talpa het concept van hem heeft gestolen, Talpa noemt de claim ‘ongegrond en onwaar.’

Verhoor
Het verhoor vond plaats in de rechtbank in Lelystad. De verhoren worden verspreid over drie dagen en ook ex-juryleden Roel van Velzen en Marco Borsato en twee werknemers van Talpa zullen ook worden gehoord. Het verhoor wordt uitgevoerd door een Nederlandse rechter, maar het onderzoek zelfs is Amerikaans. Omdat het een vooronderzoek betreft vindt het achter gesloten deuren plaats; wat er vandaag precies is gezegd in de rechtszaal wil dan ook niemand zeggen.

Nederlands concept
Volgens John de Mol is het concept van The Voice of Holland afkomstig van Talpa-medewerker Jeroen de Groot die in 2008 het idee van een ‘blinde auditie’ opperde. Toen aan Roel van Velzen werd gevraagd of hij als jurylid deel wilde nemen aan een nieuwe talentenjacht meldde hij geen zin te hebben in de ‘zoveelste tv-show waarbij het vooral draait om uiterlijk’ en kwam toen met het idee om de zangers te beoordelen zonder te zien; alleen beoordelen op vocale prestaties dus. Aan dit idee werden de draaiende stoelen toegevoegd en zo is volgens De Mol het concept van The Voice ontstaan.

The Voice of America
Dat het idee is ontstaan in Nederland, daar is de Ierse Barry het niet bepaald mee eens. Hij beweert namelijk dat hij in 2008 een tv-programma met de naam The Voice of America heeft laten vastleggen bij het Copyright Office. Het programma zou draaien om een talentenjacht waarbij de jury de kandidaten alleen zou kunnen horen en niet zou kunnen zien. Ook beweert hij dat een medewerker van John de Mol ooit inzage zou hebben gehad in 2011; hij zegt zelfs hier documentatie van te hebben. In dat document zou staan dat zijn format in 2009 werd beoordeeld door The Entertainment Group via een website The TV Writers’ Vault. 

The Entertainment Group
De eigenaar van TEG was destijds Marco Borsato, die later ook plaatsnam in de jury van de talentenshow. Een gedeelte van de onderneming van Borsato werd, toen deze failliet ging, overgenomen door Talpa. Talpa zou vervolgens het idee hebben gebruikt en verschillende domeinnamen hebben geregistreerd. Toen het concept in Nederland werd gelanceerd en een groot succes bleek, werd het al snel door andere landen overgenomen. Na het grote succes kwam Barry, die door media in andere landen al jaren niet serieus wordt genomen, met zijn claim. De reactie van Talpa is al jaren onveranderd: “De klacht is onwaar en ongegrond en wij zullen ons format krachtig verdedigen.”

 Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem op Pinterest! 

Bron: AD | Beeld: videostill