Heftige beelden ondergedoken Floortje Dessing in het door oorlog verscheurde Jemen

Floortje zat 72 uur vast in een schuilkelder

In het programma Floortje naar het einde van de wereld reist Floortje veelal naar exotische plekken. Dit keer trok ze echter naar het door een burgeroorlog verscheurde Jemen. De inwoners van Jemen zitten letterlijk vast, wat Floortje ook ondervond toen ze ruim 72 uur vast moest zitten in een schuilkelder.

De beelden zijn indrukwekkend, maar de geluiden zo mogelijk nog heftiger.

Onhoudbaar
In de afgelopen aflevering van het reisprogramma van Floortje zagen we hoe zij naar Jemen trok met het Rode Kruis. In Jemen woedt een burgeroorlog waardoor het land is verscheurd en al lange tijd moeilijk (of niet) toegankelijk is. Een gevaarlijke situatie, want als het land ontoegankelijk is betekent dat dat ook hulpverleners niet meer met zorg en voorraden het land binnen kunnen. De situatie voor de inwoners van Jemen wordt daarom onhoudbaar; weg kunnen ze niet en hulp kunnen ze ook niet krijgen.

Vuurgevechten
De wanhopige situatie beleefde ook Floortje Dessing, die begin december met hulp van het Rode Kruis het land binnen kon. Daar aangekomen moest Floortje zelf alles filmen met haar mobiele telefoon; haar cameraman werd een visum geweigerd. Als er plotseling een vuurgevecht begint nabij haar verblijfplaats in de hoofdstad Sana’a, moet ze een schuilkelder in. De beelden zijn indrukwekkend en de geluiden zo mogelijk nog heftiger: de kogels en bommen klonken over en weer. 72 uur lang zat ze ondergedoken, niet wetende of ze wel naar huis kon. Floortje hield zich verassend sterk, maar in het vliegtuig brak ze. Want wij zij meemaakte, maken duizenden inwoners van Jemen bijna iedere dag mee: een troosteloze situatie.

Kijkers waren diep onder de indruk van de aflevering, die je hier kan bekijken.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: NPO | Beeld: videostill