Heftig! Online heksenjacht op mensen na grappen over treindrama Oss

Mensen spelen massaal voor eigen rechter

Nederland leeft mee met de slachtoffers, nabestaanden en de machinist van het treinongeluk in Oss. Met een geldinzamelingsactie is meer dan een kwart miljoen euro opgehaald. Toch zijn er altijd grappenmakers die denken dat ze ten koste van zo’n drama grappen kunnen maken. Er is nu een ware heksenjacht gaande op die ‘grappenmakers’ en dat loopt zelfs zo uit de hand dat ze vrezen voor hun eigen veiligheid. 

De politie roept op om na te denken voor je wat plaatst.

Geen consequenties

Het Brabants Dagblad onderzocht de kwetsende reacties over de slachtoffertjes. Mensen denken vaak dat ze op sociale media alles kunnen roepen, zonder consequenties. Toch blijkt dat nu wel anders te liggen. Er zijn zelfs mensen hun baan verloren door dit soort uitlatingen. Mediahoogleraar Jan van Dijk spreekt, volgens het BD, zelfs over ‘middeleeuwse toestanden’. Er worden complete bedrijven in een kwaad daglicht gezet.

‘Oliedom’

Een Eindhovens metaalbedrijf ligt ondervuur, omdat een van de medewerkers zich ongepast uitliet op sociale media. Het BD sprak de baas van het bedrijf en die reageert als volgt: “Ik kan er ook niets aan doen dat hij zo oliedom is. Geloof mij dat wij deze jongen hard gaan aanpakken. Hij heeft er heel veel spijt van. Maar ja, nu is het al te laat. Wij ondervinden hier heel veel last van.” De werknemer had niet verwacht dat zijn ‘grappen’ zoveel teweeg zouden brengen. Hij krijgt zelfs bedreigingen.

‘Denk na’

Dit bedrijf is verre van de enige die bedreigingen ontvangt. De politie wil mensen nu een advies meegegeven om vooral na te denken, omdat het een enorme impact kan hebben op de slachtoffers zelf, hun familie, bekenden en nabestaanden. Ze stellen mensen de vraag hoe ze het zelf zouden vinden om grappen te lezen over een ongeval waar hun broertje, zusje, vader of moeder slachtoffer van is geworden.

Lees ook: School van overleden kinderen treindrama Oss plaatst emotionele rouwadvertentie

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: BD | Beeld: videostill