Goed omhoog kijken: de hele week veel vallende sterren te zien

vallende sterren

Op het hoogtepunt kunnen er deze week wel zestig vallende sterren per uur te zien zijn

Er gaat deze week heel veel gewenst worden, aangezien er flink wat vallende sterren te zien zijn. Door een meteorenzwerm met de naam Perseïden vallen er veel sterren boven Nederland. Meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar legt uit hoe, waar en wanneer je deze sterrenregen het beste kan bekijken. Dat wordt een romantisch avondje sterrenkijken deze week! 

Met wie ga jij naar de vallende sterren kijken deze week?

Sterrenregen

De Perseïdenzwerm zorgt ieder jaar voor opvallend veel sterren. Dit is altijd in de periode tussen half juli en eind augustus. Volgens Nicolien is het mogelijk dat er zestig vallende sterren per uur te zien zijn. “Het hoogtepunt van de sterrenregen is in de nacht van 12 op 13 augustus”, zegt de meteoroloog tegen RTL Nieuws. Daarnaast legt Nicolien uit wat de vallende sterren eigenlijk precies zijn: “Wat we eigenlijk zien is ruimtepuin dat de dampkring in komt. Het zijn stofdeeltjes van een meteorietenwolk waar de aarde ieder jaar langs komt.”

Waar en wanneer

Volgens de meteoroloog is het verstandig om rond middernacht op de uitkijk te gaan staan. Bij voorkeur in een afgelegen stuk, buiten de stad, met zo min mogelijk verlichting. Er is namelijk ook sprake van een volle maan, die door zijn hoeveelheid licht ervoor gaat zorgen dat de vallende sterren niet goed zichtbaar zijn. Daarnaast geeft Nicolien nog wat extra tips: “Alleen in het zuidoosten is wat bewolking, in de rest van het land ga je de sterren daarom beter zien. Er wordt ook vaak aangeraden naar het oosten te kijken. Daarnaast moet je ook flink wat geduld hebben!”

Lees ook: Politie waarschuwt: het aantal nep-sms’jes uit naam van bank neemt toe

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash