Vrouw uit Hello Goodbye vertelt over leven met Alzheimer in RTL Late Night

Jantina, Gerard en hun dochter schoven aan bij RTL Late Night

Het was een van de meest spraakmakende afleveringen van Hello Goodbye ooit. Jantina en haar man Gerard stonden te wachten op hun dochter die uit Amerika over kwam. Het was op dat moment nog maar de vraag of Gerard zijn eigen dochter zou herkennen, omdat hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Hij bleek zijn dochter inderdaad niet te herkennen en dat kwam bij de kijkers hard aan. Het stel zit nu samen met hun dochter bij RTL Late Night en wederom zorgt dat voor emotionele momenten in de huiskamers van de kijkers. 

Jantina wordt ‘een hele sterke vrouw’ genoemd.

Hulp

De opnames van Hello Goodbye waren in april en sindsdien is Gerard erg achteruit gegaan. Jantina moet nu echt heel veel zelf doen. Hij weet bijvoorbeeld niet meer hoe wc-papier werkt en gesprekken voeren lukt eigenlijk niet meer. Op de vraag of Jantina hulp krijgt antwoord ze dat ze eigenlijk weinig hulp krijgt, enkel hulp in de huishouding en een case manager die eens in de zoveel tijd langskomt. Dit schokt de mensen aan tafel zichtbaar, want dat kan niet makkelijk zijn.

Niet herkennen

Hun dochter zit ook aan tafel en ze vertelt hoe de opnames voor haar waren. Ze vertelt dat ze van te voren wel wist dat het slechter ging met haar vader, maar ze ging er eigenlijk vanuit dat hij nog wel zou weten wie zij was. “Ik ben 50 jaar en heb zo lang bij hem gewoond. Dat moet hij toch wel weten?” De harde waarheid was dat hij het inderdaad niet meer wist. Ze vertelde dat dat heel schokkend was en dat ze het heel moeilijk vond. Toch wilde ze niet huilen, omdat hij er gewoonweg niks aan kan doen.

Naar beneden

Jantina schetst ook een beeld van hoe het nu met haar en Gerard gaat. Ze wilde laatst graag even een praatje maken met andere mensen uit hun serviceflat en ze vroeg Gerard of hij mee wilde naar beneden. Dat wilde hij niet. Ze heeft de televisie aangezet en is zelf een half uurtje naar beneden gegaan. “Dat was eigenlijk al te lang”, bekend ze. Toen ze boven kwam zat hij te huilen en zei hij dat hij er spijt van had dat hij ‘nee’ gezegd had, maar dat hij niet naar beneden durfde, omdat hij de weg niet meer weet.

Reacties

Voor heel veel mensen zijn dit hele confronterende momenten, omdat in Nederland alleen 260.000 mensen aan deze vreselijke ziekte lijden. Dit beeld zie je ook terug op Twitter, waar mensen reageren op de aflevering van RTL Late Night. We maakte een kleine selectie:

 

Wil je aflevering zien? Je bekijkt ‘m hieronder. Het fragment met Jantina en Gerard begint op 12:55.

Lees ook: Dit emotionele moment uit Hello Goodbye grijpt miljoenen mensen aan

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Late Night | Beeld: videostill RTL Late Night