Ouders opgelet: help badmeesters een handje mee door zelf ook alert te zijn


Badmeesters overbelast door grote drukte

Dankzij het prachtige weer dat we de afgelopen twee weken hebben gehad, heerste er een grote drukte bij de openluchtzwembaden. Prachtig voor de kinderen, al die waterpret, maar voor de badmeesters en -juffen is het een zware tijd. Door de drukte moeten ze zowaar ogen in het achterhoofd hebben om ongelukken te voorkomen. Ook dragen ouders vaak niet bij aan de veiligheid van hun eigen kind.

Nog nooit zo’n drukke zomer.

Alert

Badmeester of -juf zijn is erg pittig wanneer er honderden kinderen in het water liggen. Vaak worden de baden maar met drie personeelsleden tegelijk bemand, waardoor ze zowaar ogen in hun achterhoofd moeten hebben om alles in de gaten te houden. Dit is erg vermoeiend, waardoor veel zwembadpersoneel ook bang is om een fout te maken omdat ze door de drukte iets over het hoofd zien. Ze zijn vaak onderbezet en hebben weinig pauze, waardoor ze het niet alleen warm hebben in de volle zon maar ook hongerig zijn.

Klein hoekje

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Kind één roetsjt van de glijbaan af maar kind twee zit er te dicht bovenop. Het gevolg? Ze liggen bovenop elkaar in het water waar door kind één onder water blijft. Het zwembadpersoneel moet non-stop alert blijven omdat er zo een ongeluk is gebeurd. Daarom passen ze de 10-20 regel toe, vertelt badjuf Charlotte van der Hoek aan RTL. Zij scant 10 seconden het wateroppervlak om te kijken of er iets gebeurt. Daarna scant ze 20 seconden de bodem om te kijken of er niet iemand onder het water terecht is gekomen.

Ouders

Badmeester Rob Stevens zit al 25 jaar in het vak en verbaast zich over het feit dat ouders soms erg dom kunnen zijn. “Ze nemen dan hun kleine kinderen zonder bandjes mee naar het diepe bad. Als het heel druk is, is dat niet slim. Daar zeg ik dan iets van, maar vaak vinden ze dat we ons er maar niet mee moeten bemoeien,” vertelt Rob aan RTL. Ook houden ouders hun kinderen zelf nauwelijks in de gaten, omdat ze lekker op het veld liggen te zonnen. De badmeesters en -juffen zijn er om op te passen, maar het is aan de ouders om hun kind van zwembandjes te voorzien als dat nodig is.

Ongelukken

Gelukkig gebeuren er weinig ongelukken. Rob zegt dat hij slechts één of twee keer per jaar in het water moet springen om iemand te redden. Toch wil je dit natuurlijk liever voorkomen. Ook heerst er altijd de angst dat je als badmeester tócht te laat bent omdat je door de drukte iets over het hoofd ziet. Daarom worden ouders opgeroepen om zelf voorzorgsmaatregelen te nemen en hun kinderen voldoende te beschermen met zwembandjes en instructies waar ze mogen zwemmen.

Lees ook: Wil je eigenlijk niet weten: zoveel liter urine zit er in een zwembad

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels