Herkenbaar? Met déze signalen laat je lichaam merken dat je écht meer moet slapen!

Slaap jij wel genoeg?

Uitgeput, moe en afgepeigerd: dat zijn we helaas allemaal weleens. Voor sommigen is het een incidenteel gevoel, voor anderen is het dagelijkse realiteit. Maar hoe weet je of je het gewoon te druk hebt of dat je daadwerkelijk te weinig slaapt? Zoals in zoveel gevallen geeft je lichaam zelf al het antwoord, je moet alleen leren om de signalen te lezen. 

Met deze signalen vertelt je lichaam dat je meer moet gaan slapen!

  1. Je hebt continu honger: als je te weinig slaapt heeft je lichaam veel meer energie nodig. Als je moe bent heb je zin in junkfood, want je lichaam wil energie halen uit snelle koolhydraten. Je maakt dus grote kans op overgewicht als je te weinig nachtrust krijgt. Heb jij constant zin om te snacken? Werp dan eens een kritische blik op je slaapgedrag.
  2. Je bent vaak somber of neerslachtig: chronisch slaaptekort is funest voor de hoeveelheid serotonine in je hersenen. Te weinig serotonine, kan leiden tot depressie en stress.
  3. Je kunt je moeilijk concentreren: vergeetachtigheid, een slecht concentratievermogen en verstrooidheid kunnen allemaal tekenen van een slaaptekort zijn. Je hersenen krijgen niet genoeg tijd om op te laden en laten daardoor steeds meer steken vallen. Op tijd naar bed dus!
  4. Je bent klunzig: als je motorische vaardigheden te wensen overlaten en je merkt dat je wat minder slaapt de laatste tijd, kan het heel goed zijn dat deze twee met elkaar te maken hebben. Vermoeide mensen zijn klunziger en trager, want je reflexen en evenwicht hebben te lijden onder een slaaptekort.
  5. Je libido daalt: geen zin meer in actie tussen de lakens? Logisch, want je lichaam smeekt om rust en slaap. Als je weer uitgerust bent komt die zin vanzelf weer om de hoek kijken.
  6. Je bent heel vaak en lang verkouden: mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen, hebben drie keer meer kans verkouden te worden dan mensen die een nachtrust van minstens acht uur hebben.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash