HHB-gebarentolk Wieke vertelt: ‘Ik had af en toe meer stress dan Cas’


Gebarentolk Wieke vertelt hoe zij het Heel Holland Bakt-avontuur heeft beleefd

Bij het bekendmaken van wie de tent moest verlaten, zei André al dat het dubbel verdrietig was, omdat niet één maar twee mensen naar huis gingen. Omdat Cas niet door mocht naar de volgende ronde, moest ook gebarentolk Wieke de tent verlaten. Zij stond Cas iedere week bij om voor hem te tolken. Ze vertelt aan Omroep Max hoe zij het in de tent heeft ervaren.

“Het was een warm bad”, aldus Wieke.

Tolk

Wieke werkt als gebarentolk voor doven en slechthorenden. Dat betekent dat zij meestal op de achtergrond blijft. Ze mag zich beroepshalve niet mengen in een gesprek, ze moet volledig neutraal blijven. Haar taak is puur om gesproken taal om te zetten naar gebarentaal en andersom. Dat ze mee mocht naar de Heel Holland Bakt-tent was voor haar erg bijzonder. “Ik was niet mevrouw de tolk, maar gewoon Wieke. Het meisje dat toevallig niet meebakt, maar wel ergens met haar handen staat te wapperen. Wat dat betreft was het een warm bad waar ik in terecht kwam,” vertelt ze aan Omroep Max.

Gebaren

Ook vertelt Wieke dat er niet voor iedere bakterm een gebaar is. Daarom is ze voor de uitzendingen met Cas om tafel gegaan om hun eigen gebaren te verzinnen. Ze vonden het beide te veel moeite om dat soort woorden helemaal uit te spellen, woorden als ganache, praline, karamel of bavarois. Daarom verzonnen ze hun eigen gebaren om in de opnames te gebruiken.

Neutraal

Als tolk mag je je niet mengen in de gesprekken van je cliënt. Je bent er alleen om te vertalen, niet om iemand te helpen of ergens aan te herinneren. Dit was best stressvol voor Wieke, want ze moest soms op haar tong bijten om Cas niet te helpen. “Ik mag bijvoorbeeld nooit zeggen: ‘Cas vergeet dit niet, of Cas schiet eens op!’ Al heb ik dat vaak gedacht haha…” vertelt Wieke. Ook zag ze dat het soms bijna helemaal misging omdat Cas iets vergat of niet op de tijd lette. Dan mocht ze niet ingrijpen, hoe graag ze dat ook zou willen. Al met al vond Wieke deze opdracht als gebarentolk geweldig: “Ik was overal deel van, maar Cas zijn deelname is echt van hem. Ik mocht erbij zijn en dat voelde als een cadeautje!”

Lees ook: 6 fouten die iedereen maakt bij het gebruiken van de oven

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Omroep Max | Beeld: Videostill Heel Holland Bakt