Hittegolf houdt aan: eind volgende week kans op temperaturen boven de 40 graden

Drink voldoende

Het allerbelangrijkste bij warm weer is om genoeg te drinken. Je verliest namelijk veel vocht, dus de kans is groter dat je uitdroogt. Vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie, zwarte thee, cola en energydrank. Dit drinken werkt vochtafdrijvend waardoor je vaker moet plassen, maar geen vocht vasthoudt. Drink dus voldoende water of cafeïnevrije thee. Mijd ook alcohol, want hierdoor verlies je ook meer vocht. Drink ook als je geen dorst hebt, want je kunt ook zonder dorst uitgedroogd zijn.

Dunne kleding

Vooral werkende mensen kunnen natuurlijk niet de hele dag in badkleding rondparaderen. Kies voor luchtige kleren van een dunne stof die je beschermen tegen de zon, maar wel genoeg ademen. Linnen broeken en bloesjes en shirtjes van katoen zijn ideaal. Vermijd zweetstofjes als nylon en viscose.

Verkoeling

Ook als je niet wilt zwemmen kan water veel verkoeling brengen. Wordt het je te warm? Neem dan een lekkere lauwe douche of doe je voeten in een teiltje met water, dit verkoelt enorm. Zorg ervoor dat je niet inspant tussen twaalf en vier en vermijd de volle zon. Moet je echt door de zon lopen? Smeer je dan goed in! Zonnebaden kun je beter mee wachten tot de zon iets minder warm en fel is, dus na vier uur.

Houd het huis koel

Doe de gordijnen dicht en eventuele zonnewering omlaag. Zorg voor ventilatie door ramen op een kier te zetten en ventilators te laten draaien. Als je airco hebt, maak hier dan vooral gebruik van!

Ouderen

Vooral ouderen kunnen moeite hebben met de hitte. Bied mensen in je omgeving iets te drinken aan als je denkt dat ze niet genoeg vocht binnenkrijgen. Ook voor ouderen is een lekker koel voetenbadje heerlijk en ideaal om af te koelen.

Pagina 2/2

Lees ook: Doen: maak altijd een foto van je gasstel of kookplaat voordat je op vakantie gaat

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Coenen @ Wikimedia Commons