Hoe komt het toch dat we zo bang zijn voor clowns? Dít is het antwoord!

De clown is een bron van angst voor veel mensen

De clown Pennywise heeft veel tieners en volwassenen slapeloze nachten bezorgd. De clown uit horror-klassieker IT is weer terug en ook na al die jaren denken veel mensen wel twee keer na voor ze in de bioscoop gaan zitten voor de nieuwe film. Hoe komt het toch dat een clown zoveel mensen de stuipen op het lijf jaagt? Ze hebben immers van die vrolijke gezichten… 

Juist die vrolijke gezichten blijken de bron van het kwaad te zijn.

IT
De nieuwe trailer van IT had al meer dan 12 miljoen views in 24 uur. Het is de iconische scène die zoveel mensen bang gemaakt heeft. Een kind is aan spelen met een papieren bootje in de regen en het bootje drijft de put in. Het jongetje rent erachteraan en in de put zit de clown. Het klinkt niet heel eng, maar IT is zeker één van de meest angstaanjagende clowns van alle tijden.

Psychiater Damiaan Denys heeft veel onderzoek gedaan naar angst en hij verklaart bij RTL Nieuws waarom mensen zo bang zijn voor die altijd lachende gezichten. “Clowns zijn heel angstaanjagend door hun onbeweeglijke, starre gezichten” zegt hij. “Ze reageren niet op onze emoties, terwijl je dat juist wilt als je met iemand spreekt.” Je weet, volgens hem, nooit wat clowns gaan doen en juist die onvoorspelbaarheid is heel beangstigend.

Poppen
Vroeger waren clowns heel onschuldig, maar door ze te linken aan vreselijke gebeurtenissen is dat nu verpest. “Door iets liefs te koppelen aan een angstwekkende gebeurtenis, hebben regisseurs van dit soort films je geconditioneerd om clowns eng te vinden. Dat hou je voor de rest van je leven.” Niet alleen clowns zijn hier het slachtoffer van geworden. Ook poppen zijn verpest voor de mensen die films als Child’s Play (Chucky) en Saw (Jigsaw) gezien hebben.

Dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Youtube, RTL Nieuws | Beeld: pixabay