Hoe vaak per dag plassen is normaal wanneer je in de overgang zit?

Plas jij te veel?

“Sorry, ik moet ophangen, ik moet héél nodig naar het toilet!”, of op een stoel zitten met je benen over elkaar en dan maar hopen dat je het nog heel even kunt uitzingen. Het is jou vast ook weleens overkomen dat je zo nodig moest dat je het op een hollen zette naar de dichtstbijzijnde wc. 

Je bent echt niet de enige.

Overgang
Veel vrouwen hebben last van een vorm van incontinentie. Schrik niet meteen. Het is heel normaal en goed te verhelpen. Vooral vrouwen in en na de overgang hebben hier last van. Gemiddeld plast een mens ongeveer zes keer per dag. Als je meer plast, heb je wellicht een vorm van incontinentie.

Incontinentie
Je hebt twee soorten incontinentie. Aandrangincontinentie en stressincontinentie. Die laatste is ook de meest voorkomende vorm. Je verliest bij deze vorm van incontinentie vaak wat urine als je moet hoesten, niezen, lachen, bukken en sporten. Bij aandrangincontinentie moet je opeens heel nodig plassen. Het is dan niet mogelijk om je urine in te houden en dat is erg vervelend. De echte geluksvogels onder ons hebben een combinatie van deze twee.

Blaastraining
Stressincontinentie is te verhelpen met bekkenbodemoefeningen en aandrangincontinentie kan je minder maken door blaastraining. Op die manier kan jij ook omgaan met die vervelende plasdrang. Let trouwens ook op koffie. Het drankje prikkelt de blaas en daarom moet je sneller plassen. Wil je meer weten of een persoonlijk advies? Vraag dan gerust informatie bij de huisarts of de website van Continentie Stichting Nederland.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: margriet | Beeld ter illustratie