Hoe zwaar mag je schoudertas eigenlijk zijn?

We zeulen heel wat gewicht met ons mee, maar is dat wel verantwoord?

Een bus deodorant, een sleutelbos, een strip paracetamol en een portemonnee die al bijna een clutch op zich is: in de handtas wordt van alles gestopt. Want – zo redeneert bijna elke vrouw je weet maar nooit. Al die dingen bij elkaar zorgen wel voor aardig wat gewicht. Wat is precies ergonomisch verantwoord als het aankomt op het gewicht van je schoudertas?

Weet jij hoe zwaar jouw handtas precies is?

Gewicht

Veel vrouwen dragen naar hun werk een schoudertas. Daar kan mooi alles in wat ze voor die dag nodig hebben. Maar let jij er weleens op hoe zwaar je tas is? Het gewicht van je schoudertas mag maar tien procent van je eigen gewicht zijn. Weeg jij 70 kilo? Dan mag je schoudertas maximaal 7 kilo zijn. Een flink gewicht, als je het ons vraagt. Je schouder krijgt daarmee toch best wat te verduren. Hang je handtas regelmatig aan een andere schouder om zo klachten te voorkomen. Ook kun je het beste kiezen voor een tas met een brede band.

Andere manier van dragen

Bovenstaand gewicht geldt wanneer je de schoudertas daadwerkelijk op je schouder met je meedraagt. Heb je een tas die je hangend aan je arm met je meedraagt? Dan mag die niet meer dan 4,5 kilo wegen. Voor een clutch geldt overigens dat die niet meer dan 2,5 kilo mag wegen.

Rugzak

Een rugzak rust natuurlijk op beide schouders, maar dat betekent niet dat je die zomaar vol kunt proppen. Wel mag je hier meer in doen dan in een schoudertas. Hiervoor geldt de regel dat je twintig procent van je lichaamsgewicht mee mag nemen in een rugzak. Iemand van 70 kilo mag nu dus 14 kilo meenemen. Wel is het verstandig om een rugzak te kiezen die je om je middel kunt vastmaken met een band.

Lees ook: Zo verwijder je krassen van leren meubilair

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle België | Beeld: Unsplash