Waarom iedereen met een hond azijn in huis moet hebben

azijn

Azijn kun je goed gebruiken voor het verzorgen van je hond

Hondenbrokken, hondenkoekjes, kauwbotjes en poepzakjes: menig hondenbaasje heeft deze zaken altijd wel op voorraad. Maar een fles azijn mag eigenlijk ook niet in dit rijtje ontbreken. Sterker nog: de oren van je hond hebben veel baat bij zo af en toe wat azijn.

Een beetje azijn kan veel doen voor de oren van je hond.

Oren schoonmaken

Hondeneigenaren hebben vast weleens meegemaakt dat de oren van de hond er niet zo fris uitzagen, maar dit euvel kan heel makkelijk verholpen worden met een beetje azijn. Zo meldt website The Spruce dat dat je de oren van je hond goed kunt schoonmaken met azijn. Doe daarbij een deel witte azijn in een emmertje met vier delen water. Doe een schoon doekje in het azijnmengsel en laat het even weken. Gebruik de doek daarna om de binnenkant van de oren van je hond schoon te maken. De azijn zorgt ervoor dat viezigheid en nare geurtjes uit de oren verdwijnen.

Ontstoken oren

Niet alleen werkt azijn prima om de oren van je hond mee te reinigen, maar het kan ook ontstekingen tegengaan, zo meldt Dierenkliniek ’t Ossehoofd op haar website. De oren van je hond kunnen ontstoken raken wanneer ze nat worden, bijvoorbeeld na het zwemmen of na een ommetje door de regen. De natte oren zijn een broeiplek voor gisten en als het zwemwater niet erg schoon was, krioelen er vaak ook nog tig bacteriën. De dierenkliniek tipt dan ook om de oren schoon te maken met wat azijn. “Bij honden die zwemmen en gevoelige oren hebben, en zeker als het zwemwater niet al te schoon is, kan het helpen na het droogmaken enkele druppels (sterk) verdund azijn in het oor te doen.”

Lees ook: Politie waarschuwt: pas op voor bolletjes hondengif

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Spruce, Dierenkliniek ’t Ossehoofd | Beeld: Unsplash