Houd jij meer van honden dan van mensen? Dat is heel normaal!


Dit is waarom we meer van honden houden dan van mensen

Of het nu een Duitse Herder of een Jack Russell is: hondeneigenaren zijn dol op hun trouwe viervoeters. Ook als we geen hond hebben, maar ze toch wel heel leuk vinden, kijken we graag naar schattige hondenfilmpjes. Hondeneigenaren beschouwen hun hond zowaar als hun kind. Waarom voelen we zulke vertedering voor honden, maar niet voor andere mensen? Zo zit het.

Waarom we meer van honden houden dan van mensen.

Honden

In 2014 waren er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden verdeeld over 1,2 miljoen gezinnen. Dat betekent dat één op de vijf Nederlandse gezinnen een hond heeft. Iets minder dan katten, want er liepen in 2014 2,6 miljoen katten rond, verdeeld onder 1,7 miljoen gezinnen. Eén op de vier gezinnen heeft dus een kat. Dat neemt niet weg dat veel mensen dol zijn op honden en vertederd raken bij de aanblik van een hond. Hoe kan dit?

Empathie

Onderzoekers van de Northeastern University hebben een test gedaan om aan te tonen hoe ver de liefde voor honden gaat. Tijdens dit onderzoek kregen mensen een dilemma voor zich. Ze lazen een nep-krantenartikel waarin stond dat er een slachtoffer aangevallen was waarbij diegene een gebroken been opliep, bewusteloos raakte en andere verwondingen opliep. De verwondingen waren altijd hetzelfde, maar het slachtoffer verschilde. Het was een baby, een 30-jarige man, een puppy of een zesjarige hond. Met dit onderzoek wilden de wetenschappers bekijken hoe het zat met de empathie van mensen.

Van streek

Nadat de proefpersonen de krantenartikelen hadden gelezen, kregen ze een serie vragen. Daaruit konden de wetenschappers concluderen dat mensen meer empathie voelden en sneller van streek waren als het ongeluk de baby, de puppy of de hond betrof. Zo stelden de wetenschappers dat mensen honden op dezelfde manier zien als baby’s. Deze conclusie kwam ook al uit een eerder onderzoek waarbij door middel van een MRI-scan werd vastgesteld dat moeders hetzelfde reageerden op foto’s van hondjes en hun eigen kinderen. Dit betekent niet per se dat we meer van honden houden, maar wel dat we een grotere drang voelen om ze te beschermen, net als baby’s.

Lees ook: Expert geeft truc om binnen 2,5 uur van een spinnenfobie af zijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels