Honden kunnen ook de ziekte van Lyme krijgen: zo herken je het

Inspecteren

Gelukkig gaan honden zelden dood aan de ziekte van Lyme. Daarnaast is de ziekte goed te behandelen bij een hond. In chronische gevalen, waarbij de ziekte niet behandeld wordt, kan het uiteindelijk wel leiden tot nier- en hartfalen. Dit gebeurt echter zeer zelden. Om de ziekte van Lyme over te brengen heeft een teek 12 tot 48 uur nodig, na het bijten in de huid. Inspecteer daarom je hond altijd goed na een lange boswandeling op teken. Controleer goed in en rond de oren, tussen de tenen en onder de staart, want dit zijn de plekken waar teken zich het liefst nestelen.

Teken verwijderen

Om de teek te verwijderen dien je een speciaal pincet te gebruiken. Pak de teek vast en haal deze met een ronddraaiende beweging uit de huid. Trek niet te hard, want dan kan de kop van de teek in de huid achterblijven, wat kan leiden tot een ontsteking. Spoel de teek door het toilet en ontsmet de plek waar de teek zat met wat alcohol, spiritus of chloorhexidine.

Vaccineren

Het is mogelijk om honden te vaccineren met een middel dat antistoffen tegen de ziekte van Lyme bevat. Echter hebben honden van nature de antistoffen in het bloed zitten, dus experts vragen zich veelal af of de vaccinatie zin heeft. Woon je in een bosrijk gebied en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan is het mogelijk om je hond te laten vaccineren bij de dierenarts. Nog een laatste tip: houd het gras in de tuin op minimale lengte. Op deze manier is het minder aantrekkelijk voor teken om zich hier in te nestelen.

Pagina 2/2

Lees ook: Waarom eten sommige honden toch zo graag gras?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Ramstein Air Base, U.S. Air Force photo by Senior Airman Devin Boye