Honderbezitters opgelet: giftige stoffen aangespoeld op deze plek in Nederland!

De stof kan schadelijk zijn voor honden!

Op een groot gedeelte van de kust van Noord-Holland is paraffine aangespoeld. Het gele goedje wordt op meerdere plekken aan de kust aangetroffen. Het is niet schadelijk voor mensen, maar het binnenkrijgen kan wel problemen voor je gezondheid opleveren.  

Paraffine
De paraffine is vermoedelijk op het strand terecht gekomen doordat een schip, nadat het de paraffine heeft afgeleverd in haven, het scheepsruim op zee heeft schoongespoten. De resten paraffine komen dan in zee terecht en spoelen uiteindelijk aan op het strand. Op zich is het toegestaan om kleine hoeveelheden paraffine te lozen in de zee, maar de vraag is of het schip zich aan deze normen heeft gehouden gezien de grote hoeveelheid die is aangespoeld op het strand.

Chemische schoonmaakmiddelen
Paraffine is een bijproduct van aardolie en wordt onder andere gebruikt voor het maken van kaarsen, in handcrème en vaseline. Het is op zich niet schadelijk, maar toch waarschuwt Rijkswaterstaat voor de aangespoelde blokken. Voornamelijk hondenbezitters moeten oppassen; honden kunnen het goedje niet verteren. Ook wordt afgeraden om de brokjes op het strand aan te raken; “Je weet niet wat voor chemische schoonmaakmiddelen het schip heeft gebruikt om de paraffine schoon te spoelen,” zegt Marien bioloog Jan Andries van Franeker tegen de Telegraaf.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Volkskrant | Beeld: archief