Honderden ongelukken vannacht door gladheid

500 incidenten op de weg

Gisteravond heeft het KNMI code oranje uitgegeven voor het hele land. De gladheid door ijzel heeft voor zo’n 500 ongelukken gezorgd vannacht. Op een normale zondagavond krijgt de Rijkswaterstaat tussen de tien en vijftien meldingen binnen. Dit waren er dus fors meer. Nu de temperatuur verder is opgelopen is inmiddels code oranje weer ingetrokken.

Temperaturen lopen weer op

De ijspret zit erop en de temperaturen worden aankomende week een stuk milder dan afgelopen tijd. De gladheid werd vannacht veroorzaakt doordat er een neerslaggebied van Zeeland naar Groningen trok. Het hele land had hierdoor te maken met ijzel. De temperatuur van het wegdek lag namelijk nog onder nul waardoor de neerslag bevroor. Inmiddels ligt de temperatuur van de wegdekken weer boven het vriespunt en is code oranje niet langer van kracht.

Strooiwagens

De Rijkswaterstaat heeft vannacht ruim dertien miljoen kilo zout gestrooid op de Nederlandse wegen om de gladheid tegen te gaan. Dit was de grootste strooiactie van het afgelopen jaar. In totaal is er afgelopen jaar ruim dertig miljoen kilo aan zout gestrooid.

 

Lees ook: ‘Oei! Gigantisch aquarium met 1500 vissen barst open’

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Egor Myznik