Minister Hugo de Jonge geeft inkijkje in gezinsleven

Hugo de Jonge

De minister en zijn vrouw vertellen openhartig over hun band in Rooijakkers Over de Vloer

In Rooijakkers Over De Vloer krijgt presentator Art Rooijakers een uniek kijkje in het privéleven van bekende Nederlanders. Ook ‘coronaminister’ Hugo de Jonge en zijn vrouw Mireille komen aan de beurt. Hoe gaat het eraan toe bij hen thuis?

Visite en taart

Art Rooijakkers verrast de minister thuis met een bijzonder baksel: een taart in de vorm van een schoen. De Jonge is namelijk groot liefhebber van schoeisel en verschijnt regelmatig in kleurrijke exemplaren. Na de taart is het tijd om de eerste vraag te stellen: Hoe gaat het eigenlijk met de minister?

Grote verantwoordelijkheid

Hugo de Jonge windt er geen doekjes om: “Ik vind het heel mooi om deze rol te mogen spelen in deze tijd, maar tegelijkertijd is het ook zwaar. Het is heel veel wat allemaal moet en de verantwoordelijkheid is groot.” Met dat laatste is vrouw Mireille het helemaal eens: “Soms denk ik: Huug, kan het misschien ietsje minder? Iets meer tijd voor het gezin zou fijn zijn.” De minister lijkt in ieder geval voldoende motivatie te hebben om hard door te werken: “Alle maatregelen hebben onmiddellijk betrekking op het leven van mensen en dat heb ik nog nooit zó intens gevoeld. Het is heel mooi om te doen.”

21 jaar getrouwd

Hugo de Jonge en Mireille zijn nu 21 jaar getrouwd, maar kennen elkaar al van jongs af aan. Tijdens hun middelbareschooltijd bloeide er iets op. Mireille heeft een chronische auto-immuunziekte, waardoor ze lange tijd in het ziekenhuis lag tijdens haar eindexamenjaar. De Jonge nam cassettebandjes op om Mireille een steuntje in de rug te geven. “Maar jij had toen nog een vriendinnetje”, geeft Mireille aan. “We hebben het wel heel keurig gedaan hoor!” Mireille voelde al snel een vonk overslaan, maar wist niet of dit voor Hugo ook het geval was: “Hij is een beetje een allemansvriend, altijd al geweest.” Toch begonnen ze niet lang daarna met daten.

Twee kinderen

Inmiddels heeft het echtpaar twee tienerkinderen: zoon Ismaël van 15 en dochter Sarah van 12. Hoe is het om zo’n bekende vader te hebben? “Als ik ’s ochtends op mijn telefoon swipe zie ik meteen al vier keer het hoofd van mijn vader staan, dan denk ik: ook goedemorgen. Ik vind het wel leuk om dingen eerder te horen. Dan praten ze erover in de groepsapp en denk ik: dat weet ik al”, vertelt Sarah. Zelf ziet ze zich echter niet snel in de voetsporen van haar vader treden: “”Ik hou er meer van om de creatieve kant op te gaan in plaats van urenlang praten.”

Zenuwachtig

Mireille geeft prijs dat haar man, hoewel hij veel in het openbaar verschijnt, heus geen stalen zenuwen heeft: “Heel veel mensen denken dat hij het uit zijn mouw schudt, maar ik weet dat het niet zo is. Hij is altijd zenuwachtig voor een debat en het levert hem ook spanningen op.” Gelukkig kan Hugo wel zijn ei kwijt: tijdens debatten en na talkshowoptredens appen de twee met elkaar. “Mireille is mijn politiek adviseur”, aldus de minister. Mireille vult aan: “Het schattige is dat Hugo mij altijd als eerste zal bellen na een interview, hoe laat het ook is.”

Zingen onder de douche

Hoe de minister stoom afblaast na een lange werkdag? Blijkbaar speelt muziek een grote rol, getuige de vele instrumenten die in de woning van Mireille en Hugo te zien zijn. Ook verklapt Mireille dat ze precies weet hoe het met haar man gesteld is door hem te horen zingen: “Hij zingt heel veel als het goed met hem gaat. In de auto, in huis, in de badkamer. Als ik hem niet hoor zingen, denk ik: hey, wat zou er zijn.”

De aflevering van Rooijakkers Over de Vloer is terug te kijken op Videoland.

Lees ook: Zien: zo zag Diederik Gommers er vroeger uit

Bron: RTL Boulevard | Beeld: vidoestill Rooijakkers over de vloer